Jdi na obsah Jdi na menu

Žalujme věřitele, ne dlužníky

Jedním z nejvýnosnějších oborů podnikání v České republice, souvisí s okrádáním. Aby však tento fakt nekazil dojem, nazývá se Finanční půjčka. I přesto, že je lichva postavena mimo zákon, zachází se s ní stejně jako s kouřením.

TOLERUJE SE a PODPORUJE SE.

Není to nadsázka, ale fakt. Šedá ekonomika a její loutkaři, naprosto legálně využívá státní správu a výkonné úředníky, k tomu, aby se dostala k prostředkům, které nejenom, že jsou nezákonné, překračující i stonásobně hranici stanovenou pro lichvu, ale jsou často i likvidační. Důsledky pak nemusí řešit, ať si je vyřeší stát sám.

Myslíte-li si, že plácám nesmysly, podívejte se na oficiální stránky České správy sociálního zabezpečení. Tam najdete mezi vydávanými zprávami jednu poměrně čerstvou, která hovoří o tom, že trend exekucí na důchod roste.

V konci loňského roku registrovala ČSSZ již 75.000 exekucí na důchod

V roce 2008 to byla téměř polovina.

Důchodci jsou přitom jen jednou z postižených skupin, ale zároveň jsou jedni z těch, na které se nejlépe míří. Důchodce není často třeba lámat v kole, k tomu aby si půjčili, své dluhy totiž často netvoří proto, že by si chtěli sami něco dopřát, ale chtějí dopřát druhým.

Dětem, příbuzným a někdy i lidem, kteří (jak sami cítí), jsou na tom hůře než oni.

Další dobrou skupinou jsou lidé s poruchou zraku, resp. jeho oslabením. Ti totiž při podepisování směnek, či stále ještě běžných bianco dokladů nevidí, pod co svůj podpis umísťují.

A co takhle hráči, to co sází a hrají proto, že chtějí hrát a sázet ještě více.

Dva dny před druhým, opakovaným vydáním tohoto článku, vyšel na serveru novinky.cz článek o tom, že téměř půl milionů lidí dluží tolik, že své peníze nebudou moci nikdy vrátit. Myslím, že tato informace do tohoto článku patří a proto jsem ji před vydáním vkládám.

Nejlepší jsou ale ti, u nichž se všechny výše uvedené vlastnosti spojují v jedno.

S jedním takovým jsem se setkal a dnes patří k jednomu z těch 75.000. Na začátku to však vypadalo naprosto nevinně, půjčil si 4.000,-Kč, aby mohl nechat opravit svůj vůz. Počítal, že částku doplatí z důchodu. Nedoplatil, scházelo mu 1.000,-Kč. Dnes, po 3 letech nejen, že vyděrači zajistili věřiteli částku převyšující 650.000,-Kč, ale zajistili mu i fyzické napadení v centru města (pro výstrahu), a dokonce je vyhrožováno i jeho rodině a to soudem a exekucí na byt v hodnotě 2,5 milionu ležící v centru města.

Rád bych připomněl, že na začátku byla jen částka 4.000,-Kč resp. nedoplacených 1.000,-Kč a chudák, který potřeboval opravit auto, když neměl na tento nečekaný výdaj prostředky. Dále stál na začátku dobrodinec, který mu ty peníze půjčil bez ptaní a stačil mu k tomu jediný podpis na čistém papíře.

Na konci je troska, která rozvrátila a zadlužila rodinu a dobrodinec, který z 1.000,-Kč dokázal beztrestně v České republice udělat 650.000,-Kč a má políčeno na byt za 2.500.000,-Kč.

Ve hře na pomalou smrt psychickou i fyzickou, byl již zapojen jeden státní orgán - exekutor a chystá se zapojení dalšího - soudu, kterého se však, jak se dá z vývoje očekávat, se původní dlužník ani nedožije, a tak si budou přívětivost státu moci užívat jeho potomci.

Samozřejmě, že můžeme dojít k závěru, že dluží jen ti, co nemají na rozdávání, či co do úst, ale tento závěr by byl chybný. Žebříček největších dlužníků v ČR vypadá následovně

  1. ČEZ (?????)                          184.000.000.000 Kč
  2. EPH (Daniel Křetinský)          140.000.000.000 Kč
  3. CPI (Radovan Vítek)                51.000.000.000 Kč
  4. AGROFERT (Andrej Babiš)      34.000.000.000 Kč

Zajímavým aspektem je, že přístup bank a věřítelů k dlužníkům nad miliardu (či jinou, oficiálně nedefinovanou sumu), se velmi liší. Zatímco z malých dlužníků (viz příklady výše, i níže) by sedřeli kůži, těm velkým vesele půjčují dál, stejně jako jim poskytují bohaté dotace, jako poslednímu v tabulce.

V současné době se na podobné, ale samozřejmě lépe marketingově zpracované příběhy pohádkových zisků chytají další věřitelé. Jsou to lidé, kteří jsou často ochotni se sami stát dlužníky, aby získali tyto pohádkové peníze, ale ve skutečnosti je nečeká nic jiného, než ona pomalá smrt.

A politici tleskají, aplaudují ve stoje, v sedě a jistě i v leže ve svých vilách a bazénech, které díky své toleranci a chabému zraku, kterým ani desítky a stovky poradců neodhalí ony díry, či kotvy v zákoně, podobné chování podporují.

Noviny jsou stále plné inzerátů o snadném půjčování, televizní spoty, internet jak ten na počítači, tak ten v mobilu, všude je spousta informací o tom, JAK SNADNÉ SI JE PŮJČIT.

Stát se dokonce rozhodl jít dál a nejenom, že si půjčuje, ale využívá nově i ochoty investorů půjčit peníze s negativním úrokem, tedy očekávajíce ztrátu.

V den napsání článku se mi dostal do ruky další konkrétní případ toho, že do výše uvedené ekonomické pasti se může dostat i ten, kdo si peníze nepůjčil a ani tak nehodlá dělat. Stačí totiž, aby došlo k prodlení v platbě a vzniku úroku z prodlení ve výši 0,67 Kč.

Díky šikovnosti systému tento totiž dokázal, jak ukazuje dokument níže, z částky 0,67 Kč udělat za pomoci právního systému a příslušných paragrafů dluh ve výši 21.742,-Kč a to, jak je vidět, naprosto legálně.

V případě, že o České republice nemají její obyvatelé hovořit jako o doupěti zlodějů, je nutno jasně definovat hranice. Co třeba například tu, že nelegální lichvou bude v případě finanční půjčky zisk převyšující dvojnásobek půjčené částky. A následně samozřejmě dodržování tohoto limitu okamžitě a bez výjimky trestně stíhat. Co Vy na to?

P.S. nepůjčují si jen jedinci, ale i firmy, města, státy. Je-li uplatňován shodný systém, již nikdy, se dluhů není možno zbavit, či všichni počítají již dopředu se smazáním svých dluhů, a další pomocí? Co na to Čína?

P.P.S. ještě jeden státně dlužnický dovětek

P.P.P.S. Státní dluh ČR stoupl v posledním čtvrtletí o 137.000.000.000 a činí tak 2.900.000.000.000,-Kč

Michael Rada