Jdi na obsah Jdi na menu

Vyhrál Mikloš, píší Němci. Špatné časy na obzoru, glosují Rakušané

28. 6. 2015
Nově zvolený prezident Miloš Zeman. foto:  MAFRA- Jan Zátorský
 
27. ledna 2013  15:26
BERLÍN/VÍDEŇ - Výsledku prezidentských voleb si všímají předěvším v Rakousku a Něměcku. Podle německého deníku Handelsblatt Češi zvolením Miloše Zemana propásli šanci změnit svou politiku. Rakouský tisk přisuzuje Zemanovo vítězství "špinavé protiněmecké kampani"
 
Miloš Zeman a jeho vítězný polibek s dcerou Kateřinou. Miloš Zeman má po pravici Jiřinu Bohdalovou, na druhé straně stojí dcera Kateřina. Miloš Zeman a Jiřina Bohdalová po vyhlášení výsledků. "Celý žívot jsem se učil, na Vysočině jsem si odpočinil, a teď své síly nabízím všem Čechům," stálo na dortu.
 
"Škoda, Češi se mohli v sobotu při volbě nového prezidenta rozhodnout pro skutečný nový začátek v politice. Povoláním sociálního demokrata Miloše Zemana do nejvyššího úřadu se to nestane," myslí si komentátor Handelsblattu, podle něhož je budoucí hlava státu "mužem statusu quo", tady zachování současného stavu. Patrně omylem přitom ve svém příspěvku opakovaně nastupujícího prezidenta po maďarsku překřtil na "Mikloše".

"Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatel není připravena," domnívá se Handelsblatt.

Mapa výsledků druhého kola prezidentských voleb.

Německý nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung se ve svém komentáři věnuje poraženému Karlu Schwarzenbergovi. Ten podle něj neuspěl, "protože ho Češi neberou jako svého". "Přesto když pro někoho, jako je on, hlasuje přes 40 procent obyvatel malého českého národa, který věří, že je obklíčen zlými sousedy, nemusí se cítit jako poražený," poznamenává list v narážce na debatu o Benešových dekretech a odsunu sudetských Němců ve volební kampani.

Špinavá kampaň

Té se v komentářích široce věnují rakouské deníky. Podle Die Presse vděčí Zeman za své zvolení "bezprecedentní protiněmecké špinavé kampani" proti Schwarzenbergovi. "Začíná to dost zle," konstatuje vídeňský list s ohledem na budoucí vztahy Česka s Německem a Rakouskem.

Miloš Zeman se raduje se zpěvákem Danielem Hůlkou, jeho velkým podporovatelem.

Podle Die Presse je sice mnoha Čechům zřejmé, že poválečné vysídlení Němců bylo bezprávím, celospolečenská shoda na tom ale zatím není. "A také nebude, dokud bezohlední lovci hlasů jako příští prezident budou kvůli krátkodobému kalkulu používat sudetskou otázku jako nástroj," míní Die Presse.

"Levicový populista Miloš Zeman vyvolal ve své volební kampani hrůzný soubor přízraků minulosti. Ještě hrůznější bylo ale sledovat, jak snadno a úspěšně se nechá také v Česku s těmito přízraky zacházet," píše rakouský Kurier, podle něhož "je děsivé, jak snadno se ještě dnes vyvolávají emoce krvavými dějinami 20. století".

Česko v tom podle listu ale není žádnou výjimkou. "V Budapešti sní velkouherské sny, v Polsku, když je potřeba, se používá nenávist vůči německé menšině, a i v bohatém Jižním Tyrolsku lze vášně rozpoutávat hesly jako 'Pryč od Říma'," poznamenává Kurier.

Špatné časy na obzoru

"To, že nový (český) prezident bezostyšně využívá této historie pro svůj volební boj, není žádným dobrým znamením pro příští roky," soudí deník, který se obává, že se i v Rakousku ozvou "mistři osvědčených resentimentů vůči zlým Čechům", kteří se budou snažit sbírat levné politické body u pravicových voličů.

"Lze prakticky počítat s tím, že novým pán na Pražském hradě jimi hozený míč nenechá ležet. Snad se najde někdo, kdo bude mít odvahu tento falešný duet levicového populismu z jedné strany a pravicového populismu ze strany druhé přerušit - možná u nás na Hofburgu," vkládá Kurier naděje do rakouského prezidenta Heinze Fischera.

Lidovky.cz, ČTK