Jdi na obsah Jdi na menu

Válečný veterán, plukovník Dubec: Potichu se tu vytváří „pátá kolona“ muslimů.

Nelítostní a krutí lidé. Stejně jako si Němci připravili sudeťáky. Hrozí náboženská válka!

 

Hrozí náboženská válka. Stejně jako si Němci připravili sudeťáky, dnes máme v Evropě "pátou kolonu" složenou z muslimů. Přestože je s tím třeba něco dělat, přivírají se nad tím oči. To řekl ParlamentnímListům.cz plukovník Alois Dubec, který se zúčastnil pilotního výcviku u RAF. Partyzán z Jugoslávie Tichomir Mirkovič mluví o Mnichovské dohodě jako o jasné zradě.

Válečný veterán, plukovník Dubec: Potichu se tu vytváří „pátá kolona“ muslimů. Nelítostní a krutí lidé. Stejně jako si Němci připravili sudeťáky. Hrozí náboženská válka!
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Plukovník Alois Dubec (ještě coby podplukovník) a plukovník Emil Boček

 

"Byla to jasná zrada ze strany spojenců Československa, ať se to dnes trivializuje, jak chce. Oni měli garantovat bezpečnost či ochranu před napadením a Francie, Anglie a vlastně i Sovětský svaz se na to vykašlaly," řekl o Mnichovské dohodě Tichomir Mirkovič, jenž bojoval proti nacistům v řadách osvobozeneckých vojsk a partyzánských oddílů Jugoslávie. ParlamentníListy.cz se na dohodu o postoupení pohraničních území Československa Německu, která byla podepsána před osmdesáti lety, zeptaly válečných veteránů.

Nesmíme zapomenout!

"Bylo mi patnáct let. Žil jsem na Valašsku, což bylo takové uzavřenější území, ale na školách vládla vlastenecká výchova. Věděli jsme, že se děje něco zlého, ale jasně jsme si nebezpečí uvědomili, až když jsme viděli, jak Němci projeli Zlínem. Byl to dost divný pocit," sdělil plukovník Alois Dubec. "Když byla podepsána Mnichovská dohoda, neměli jsme skoro žádný přehled o politice nebo o tom, co se dělo," podotkl Mirkovič.

 

 

Podle partyzána by měla hlavně média neustále připomínat zradu Mnichovské dohody, protože mimo jiné i z ní vzešlo následné obrovské válečné utrpení. "Zločiny, které byly spáchány na českém národě, by jen hlupák vyčítal dnešním Němcům, Francouzům či Britům. Nemohou za to, co udělali jejich tátové a dědové. Vždyť oni to také odsuzují. Na druhou stranu se na to nesmí zapomínat, přestože by někteří chtěli, aby se o tom už nemluvilo. Hlavně ti, co mají máslo na hlavě," doplnil.

Nemohli jsme vyhrát!

Dubec se dal místo nucených prací v Německu k vládnímu vojsku, pak měl v roce 1944 bojovat za Němce v Itálii, ale zběhl ke garibaldovcům, tamním partizánům, a následně se přes Švýcarsko dostal do Velké Británie, kde však stihl jen část výcviku letců RAF. Válka v Evropě totiž skončila. "Setkal jsme se s Masarykem, Benešem a dalšími. O zradě z Mnichova jsme mluvili otevřeně. Kamarádi Britové, obyčejní kluci, to tehdy cítili jako svou vinu. Bylo mi jich líto, protože za to nemohli," vysvětlil pro ParlamentíListy.cz.

"Němci byli dobře připraveni. Bylo správně, že jsme se nevrhli do války. Hodněkrát jsem o tom hovořil a stojím za tímhle závěrem. Němci byli rozhodnuti Čechy bombardovat, šlo by o strašnou oběť. Měli jsme silnou, ale malou armádu a navíc tři miliony Němců a z nich docela dost důstojníků. Když se na nás spojenci vykašlali, válku jsme nemohli sami vést," dodal Dubec, jemuž je nyní pětadevadesát let a zrovna je v nemocnici v Motole.

Podle Mirkoviče se na současné spojence v NATO můžeme stoprocentně spolehnout. "Jsme malý národ. Jestli někdo říká, že jsme byli skvěle vyzbrojeni, a že jsme se mohli v roce 1938 bránit, tak to je podle mě nesmysl. Nicméně spojence prostě potřebujeme, ať to byl SSSR anebo to je dnes NATO. Každý malý stát musí mít velkého spojence, to je realita. Zvláště v dnešním rozbouřeném světě," podotkl.

Máme se dobře, nebo nemáme?

Partyzán Tichomir Mirkovič vzpomíná z prezidentů dobře na Masaryka, Beneše a Novotného. V současnosti uznává prezidenta Miloše Zemana. Libí se mu na něm prý, že se před nikým neponižuje ani nepovyšuje. Když tedy prezident Trump hlásá "především Amerika", tak prezident Zeman zase hlásá "především Česko". "A to se mi velice líbí. Přestože někteří politici jitří vášně a popichují lidi proti sobě, máme se velice dobře. A kdo si myslí, že ne, ať se zamyslí nad životem za války. V Evropě kromě menších konfliktů dlouho válka nebyla, což je dobře," řekl dál.

Zato Alois Dubec neskrývá obavy z náboženské války: "V Evropě sice zatím vládne relativní klid, ale potichu se tady vytváří jakási pátá kolona muslimů, s nimiž budou obrovské problémy. Jsou to nelítostní a krutí lidé. Stejně jako si Němci připravili sudeťáky. Hrozí náboženská válka. Když začaly teroristické útoky, všichni burcovali k posílení branné výchovy, ale všechno to vyšumělo. Jde o velké nebezpečí, budoucnost je nejistá!"

Článek obsahuje štítky

Autor: Jan Rychetský