Jdi na obsah Jdi na menu

Socdem aspekty českého podnikání

Pokud si někdo v pondělí kolem desáté hodiny večer přepínal mezi dvěma veřejnoprávními kanály ČT1 a ČT24, dostalo se mu zajímavého poučení. Máte-li dostatečně vysoké politické krytí, je podnikání v České republice nekonečný mejdan a peníze vám prší z erárního měšce takovým způsobem, že ani nestačíte budovat všechny možné Knihovny Václava Havla, abyste je dokázal utratit.

Na počátku je díra v zemi, v ní hóóódně kutajících mužiků a ještě více všelijakého bohatství s dírou nějak spojeného. Díra vydává své bohatství, horníci pracují, majetek okolo se rozšiřuje. Bydlení, rekreace, doprava, kanceláře, pohoda. Jenže v Česku už prý taky zuří dravý kapitalismus, a tak je třeba si srovnat noty s okolním eurosvětem.

Tak se dali dohromady kluci, co spolu mluví. Jedni sedí ve Strakově akademii, druzí ve FNM a třetí si jezdí pro dobré rady až někam k Hrádečku. Kapitalismus? Ano, ale s lidskou, sociální tváří! Vše pro dobro člověka, vše pro naše těžce pracující havíře! Musime uvažovat sociálně a demokraticky! Dáme šanci uhlobaronům, ale opatrně, aby se někde v točení koly kapitalismu neztratil ten sociální aspekt!

Tedy stát prodá. Rychle, nejrychleji. Najme "odborníka", který miliardové majetky dokáže ocenit během tří týdnů. To sotva stačí na určení ceny díry, ale když se kácí les, lítají třísky, ostatní už se nějak poddá. Opomenuté hodnoty za cirka 36 miliard jsou "daní" za ten sociální náhled na věc, které se prý tak nějak po soudružsku přetaví ve šťastnou budoucnost našich horníků a jejich dětí, neboť vybraný nový vykořisťovatel je hodný, sociálně cítící, vyznávající pravdu a lásku.

Všichni spokojeni. Kluci z fondu si mohou udělat privatizační čárku, kluci z vlády mohou troubit do světa, jak zachránili tisíce pracovních míst a zatočili s nezaměstnaností, a kluci z knihovny přepočítávají zisk a vyplácejí odměny. Toho bohdá nebude, aby český havíř z dolů utíkal! Tak se podniká po eurosocialisticku, soudruzi! Nebudeme přeci praktikovat primitivní raný vydřidušský kapitalismus, kde člověk člověku je vlkem! Každému dle jeho zásluh, každému dle jeho potřeb!

Jenže se to nějak malinko zamotalo. Po uhlí z díry už není taková poptávka. Majetky okolo dobrosrdečný nový majitel rozprodává, hlavně ty neoceněné. Zářivá budoucnost se nekoná. Důl se má zavřít a horník příjde o živobytí. Co s tím? Naštěstí je opět ve Strakově akademii sociálně osvícená vláda. Tak, jak díru v zemi prodala, tak stejně pomůže při jejím konci. Opět tu máme onen svatý sociální aspekt. Soudruh uhlobaron prý vytěžil málo a nemá dost kaček. Erár pomohl jednou, pomůže i podruhé. 600 miliónů ze státního do privátního podniku na odstupné!

Do stejného podniku, při jehož prodeji se tak nějak přehlédl majetek v hodnotě již vzpomínaných 36 miliard korun. Majetek, který byl darován našimi státními dohlížiteli a správci společného jmění zdarma a dokonce na tom nepřišlo nic divného ani supervizorům z daleké Brusele. Kdo je za to odpovědný? Prý nějaký ten neurčitý, neidentifikovatelný pan Stát.

Nicméně již bez ironie a nadsázky. Někdo konkrétní ten stát zastupoval. Úředníci FNM a členové vlády ČR. Pokud prodali tímto způsobem, můžeme jen spekulovat. Jsou to naprostí diletanti a neumětelové, které nepatří pustit ani na nákup rohlíků k večeři, natož je nechat rozhodovat o miliardovém státním majetku, anebo to zavání gigantickou korupcí, politicky krytou nejvyššími autoritami společenského dění.

Obávám se, že "B" je správně. Možná se někdy v budoucnosti, až boží mlýny zamelou, dočkáme "křišťálově upřímného" vysvětlení celé věci jako v případu "mašinfýry" obracejícího se ke Kristu, který však ani dnes nepochopil smysl slova pokání a, ač náhle osvícený vírou, snaží se vylhat i před nebeskou spravedlností.

Při tomto náhledu na věc je až s podivem, že po Nečasově uvolnění rukou policistům vyšetřujícím korupci, neboť společenský tlak hrozil vybouchnutím jako přetopený kotel, kdy se opravdu alespoň pár menších ryb chytlo v síti jako třeba v případě obvinění poloviny zastupitelů Jaroměře, kteří schválili prodej restaurace zájemci již zde dříve investujícímu a hostinec provozujícímu o 1,7 miliónu levněji, než byla nabídka druhého zájemce, tedy v případě přinejmenším sporném, ale dle zákona připravili městskou kasu právě o tuto částku, je tedy s podivem, že v případě OKD, kdy se jedná o připravení státní kasy o něco více jak 30 miliard, se nic podstatného stále neděje.

Proč už dávno nejsou obviněni spolu s úředníky FNM i všichni členové Zemanových a Grossových vlád, kteří tento prodej svým jednáním umožnili? Jak je možné, že právě ministr financí těchto vlád je dnes premiérem naší vlasti a může v podobné činnosti pokračovat? Jak je možné, že současný ministr financí navrhuje poslat majitelům firmy, která takto z eráru nacucala ony opomenuté miliardy, dalších 600 miliónů korun na odstupné, které jinak musí každý poslední živnostníček platit ze svého? Je to o nepoměru v částkách? O nepoměru v lidech? O síle politického krytí? Opravdu stačí být v mocenském žebříčku dost vysoko a blábolit o sociálním smíru, aby jedinec měl nadosmrti před světskou spravedlností pokoj a ještě byl většinou národa milován jako nositel dobra? Jsou snad všichni ti socialističtí dobrodějové tajně věřící a spoléhají na následný obrat ke Kristu?

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora