Jdi na obsah Jdi na menu

Dukou zakázaná přednáška americké řeholnice o šikaně zaplnila fakultu

12. 8. 2015

Zákaz přednášky o šikaně v církvi na půdě farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze zafungoval jinak, než si asi kardinál Dominik Duka přál. Udělal americké řeholnici Jeannine Gramickové takovou reklamu, že v horkém odpoledni zaplnila její přednáška v rámci festivalu Prague Pride velkou aulu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Americká řeholnice Jeannine Gramicková vystoupila na Filozofické fakultě na téma šikany kvůli sexuální orientaci a kriticky ke katolické církvi „Cítila jsem se v rozpacích,“ řekla Gramicková k Dukovu zákazu. Při své přednášce přitom neřekla ani nic takového, co by mohlo věřící pobuřovat. Velmi pochvalně se totiž vyjádřila na adresu papeže Františka.

„Pro svět byl úžasným překvapením,“ řekla. Přirovnala jeho popularitu k rockovým hvězdám a věří, že díky němu římskokatolická církev může změnit i přístup k lidem s odlišnou než heterosexuální orientací.

„Podává ruku komunitě lidí s LGBT orientací,“ prohlásila. Gramicková se o tom přesvědčila osobně, když se s padesátkou členů LGBT komunity a jejich rodinami a přáteli vydala na pouť do Říma. Požádala papeže Františka o audienci a ve Vatikánu pak její skupinu švýcarská garda vytáhla z davu a doprovodila na čestné místo u papeže.

„Jsem celoživotní katolička, miluji svou církev a přeji si, aby praktikovala to, co říkal a dělal Ježíš, tedy lásku a porozumění, ne nenávist a šikanu,“ prohlásila také Gramicková. V její zemi podle ní už většina lidí chápe, že gayové a lesby jsou „přirozenou součástí Božího plánu“. Jen menšina k tomu podle ní ještě nedošla.

Podle Duky je homosexuální jednání „nezřízené“

Proč Duka její přednášku zakázal? Podle něj sice existuje nezanedbatelný počet mužů a žen, kteří mají vrozené homosexuální sklony, tento stav si nezvolili, a proto mají být přijímáni „s úctou, soucitem a jemnocitem“, ale zároveň říká, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno (více zde). Proto přednášku na půdě farnosti, kde působí kněz Tomáš Halík, nedovolil.

Jenže Filozofická fakulta Univerzity Karlovy to viděla zcela jinak, než hlava české katolické církve. „Jedním ze stěžejních úkolů univerzit je umožňovat svobodnou konfrontaci různých názorů, a podstatně tak přispívat k rozvoji celospolečenské demokratické diskuse,“ zdůvodnila rozhodnutí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy umožnit přednášku děkanka fakulty Mirjam Friedová.

Americká řeholnice Gramicková popisovala ve svém vystoupení případy mladých lidí, kteří byli v USA šikanováni spolužáky kvůli své sexuální orientaci a dohnalo je to až k sebevraždě. „Představitelé katolická církve se k otázce šikany kvůli sexuální orientaci nevyjadřují,“ vytkla církvi, k níž se sama hlásí. To podle ní platí nejen pro představitelé římskatolické církve v USA.

Očekávala by, že kněží budou sexuální diskriminaci studentů odsuzovat a že to promítnou i do svých kázání. Jen to podle ní může pomoci tomu, aby se neopakovaly případy, které vedly až k sebevraždám, které popisovala.

Ve Spojených státech se Gramicková už od 70. let věnuje lidem, kteří se nechtějí vzdát svého místa v církvi a jsou přitom lesby, gayové, bisexuálové nebo transsexuálové. Je spoluzakladatelkou hnutí New Ways Ministry a v domovském Marylandu se vyslovuje za manželství pro všechny.

To, aby čeští homosexuálové mohli uzavírat nejen registrované partnerství, jako je tomu teď, ale přímo sňatky, a aby také mohli adoptovat děti, podpořila v rozhovoru pro iDNES.cz (najdete ho zde) pražská primátorka Adriana Krnáčová, která převzala záštitu nad Prague Pride a plánuje jít i v sobotním průvodu sexuálních menšin.

Autor: