Jdi na obsah Jdi na menu

CZECHIA: Odklánění kauzy Altner

19. 4. 2016

Jestli socialisté „kauzu Czechia“ spustili proto, aby odklonili debatu o Lidovém domě a Altnerovi, respektive o tom, že jsou zločinci a neplatiči, pak se jim práce opravdu daří. Tolik pitomostí, co se v novinách a na internetu rázem vyrojilo, by jeden vskutku nevymyslel. Jsem přímo nadšen! Tolik lingvistů, kartografů, jazykozpytců, historiků, geografů (a pošuků) nemá žádná jiná země na světě. Vivat Czechia!

Ale teď chvilku vážně. Česko, Czechia, Tschechien, Tchéquie, Chequia. Vůbec nejde o to, zda se mi ten či onen název líbí nebo nelíbí, ale o to, jestli je to správně. A na tom, že je to správně, se ti povolaní, tzn. nikoli politici či laici, nýbrž jazykovědci, kartografové, historici a geografové shodli už v roce 1993. Jinak to viděl nepolitický politik a národní tragéd Václav Havel. Že prý, když slyší Česko, lezou po něm slimáci.

Po dvaceti letech si ovšem na Havla a jeho slimáky už skoro nikdo nevzpomene, protože jednoslovný geografický název si cestu do života našel sám. Proč? Prostě proto, že je praktický. A navíc správný. Dnešní mladí lidé navíc nejspíš vůbec nechápou, „vo co go“, v čem je (či snad byl) problém. Prostě zvyk. Stejné je to s anglickým překladem. Nebýt Havla a jeho osypávačů, tzn. kdyby správný jednoslovný anglický překlad začala Česká republika používat hned po svém vzniku, ušetřili bychom si spoustu času i ostudy typu hokejových dresů, dle kterých se naše země jmenuje „Čeština“ („Czech“).

Vždy znovu a znovu mě fascinuje, jak někteří lidé do omrzení opakují stokrát vyvrácené nesmysly. Třeba, že žádné Česko neexistuje, že naše země se přece jmenuje Čechy. Jenže Čechy vůbec nejsou to samé co Česko. Čechy končí na Českomoravské vrchovině a za Českou Třebovou a dál už je to Morava a pak ještě kus Slezska. Nebo když historický ignorant Schwarzenberg navrhuje název Bohemia, což je v bledě modrém to samé co Čechy. To už rovnou může prosazovat raději Böhmen und Mähren. Aspoň to budeme mít komplet.

Přitom je to tak jednoduché: „Čechy, Morava a Slezsko - dohromady Česko!“

Když v novinách či na internetu čtu, že Česká republika prý mění jméno – to vše doplněné obrázkem s přeškrtnutým názvem Czech republic a zvýrazněným nápisem Czechia –, nevěřícně kroutím hlavou. Základní podmínkou pro výkon povolání novináře se v Česku evidentně stává schopnost být demagogem. On tu někdo Českou republiku přejmenovává? Nevšiml jsem si.

Nejvíc mě pobavil návrh uspořádat k Czechii referendum. Dotyčných navrhovatelů se tážu:

A to myslíte fakt vážně, že o anglickém ekvivalentu k českému geografickému názvu Česko mají v referendu rozhodovat lidé, kteří v naprosté většině anglicky neumějí? A stejné referendum uspořádáme také k německému, francouzskému, španělskému, ruskému, čínskému a arabskému překladu?

A propos. Té komunikační technice („zapomeňte na Altnera, hádejte se o Czechii“) se říká odkanalizování problému a patří k základnímu repertoáru každého šikovného spindoktora. Netřeba pochybovat, že ČSSD takové šamany v Lidovém domě, vyčarovaném sociální demokracii advokátem Zdeňkem Altnerem, zaměstnává. A z Altnerových peněz také platí.

Zakončeme raději s úsměvem, respektive s Rychlonožkou z Rychlých šípů: „V Čechii jsou saláti! Sázím se, že vyhraje Rapid!“

Anebo Altner?

www.petrstepanek.cz