Jdi na obsah Jdi na menu

Cato Institut dává ruce pryč od Klause kvůli jeho obraně Putina

28. 6. 2015

Washington - Bývalý český prezident Václav Klaus, kdysi globální oblíbenec libertariánů, ztrácí rychle přátele, včetně svého donedávna velkého obdivovatele, Cato Insitutu. Píše to server The Daily Beast, podle nějž k hlavním důvodům patří Klausova obrana ruského prezidenta Vladimira Putina.

foto

Bývalý prezident Václav Klaus. ČTK Doležal Michal, ČTK

Klaus byl dříve vítaným hostem na akcích zastánců volného trhu, píše server. Získal si jejich uznání svým obdivem k Margaret Thatcherové a rychlou privatizací státních podniků v devadesátých letech, kdy byl po pádu komunismu premiérem. Pravidelně kritizoval Evropskou unii jako tyranizující sílu podobnou starému sovětskému impériu i ekologické aktivisty varující před změnou klimatu.

"Ale nyní prostořekost dostala Klause do problémů s vlajkovou lodí libertariánů, s místem, které často navštěvoval, ale kde už dnes údajně není vítaným hostem: Cato Institutem ve Washingtonu," píše The Daily Beast.

Podle dvou zdrojů serveru z tohoto analytického pracoviště ukončil Cato Institute 1. září v tichosti svůj "oficiální vztah" s Klausem, kterého loni v březnu označil za významného vysokého činitele. Údajným důvodem rozkolu je podle citovaných zdrojů jeho "bezpáteřní obrana" agrese ruského prezidenta Putina vůči Ukrajině, jakož i nepřátelský postoj k homosexuálům a zavděčování se osobnostem evropské krajní pravice.

The Daily Beast k tomu poznamenává, že Klausův mluvčí rozchod s Cato Institutem nepopírá. Z rozkolu ale obviňuje výlučně Andreje Illarionova, vysokého činitele Cato Institutu a bývalého Putinova poradce, který v roce 2005 od ruského prezidenta odešel a nyní patří k jeho nejostřejším kritikům.

Autor: