Jdi na obsah Jdi na menu

Bývalý policejní prezident brutálně o Bakalovi a Sorosovi:

Do domu si taky nepouštíte krysy, aby vám vyjídaly spíž

 

Hostem Horkého tématu serveru ParlamentníListy.cz byl bývalý policejní prezident a předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný. A hovořilo se o cenzuře.

Bývalý policejní prezident brutálně o Bakalovi a Sorosovi: Do domu si taky nepouštíte krysy, aby vám vyjídaly spíž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Novotný

 

„Cenzura je pro českou společnost mimořádně vážný problém. Dotýkáme se tím samotných základů demokracie. Cenzura je vrcholně nebezpečný jev,“ poznamenal Novotný s tím, že je to i aktuální jev. „Množí se pokusy mazat takzvané nepřátele liberální demokracie, samozřejmě to, co nás trápí, firmy, které provozují freemaily, manipulují s naší poštou,“ varoval Novotný. 

„Cenzura se silněji objevuje v předvolebních obdobích. Zejména se to stalo před volbami prezidentskými. Některé politické neziskovky nebo ziskovky si dovolují taky cenzurovat ostatní. Je to nebezpečný jev. Někdo tady má zájem na tom, aby byly umlčeny opoziční hlasy,“ dodal Novotný. 

Jak podle něj může nějaká nevládní organizace někoho cenzurovat? Například tím, že se lidé sdruží a stěžují si na nějakou stránku na Facebooku, odešlou tyto stížnosti do centrály pro naše území do Kapského Města, kde pak dojde třeba k zablokování stránky. „Je správné, že poslanec Václav Klaus mladší se nyní pokouší legislativně řešit tento dlouhotrvající problém,“ řekl. „Je jasné, že soukromé společnosti si nemohou dovolit manipulovat naším osobním prostorem,“ dodal. Nadnárodní společnosti podle něj nemohou ovládat náš politický systém.

„Těch možností je celá řada a bude velmi dobře, když vláda s čímkoli přijde,“ hovořil o možném dozoru Novotný. „Necháváme si tuto republiku ovládat jinými, a to se mi nelíbí,“ dodal Novotný. „Každý svobodomyslný stát si dává pozor na média,“ podotkl také Novotný.

Následně se znovu vyjádřil k freemailům. „Neustále se vlastně bavíme o technické složitosti. Mě nezajímají technické potíže Economie, a. s., dodnes padají její e-maily do spamu,“ posteskl si Novotný. Tiscali.cz se podle něj snaží napravit technické potíže. „Provozovatel nese plnou odpovědnost,“ dodal. „Economii, a. s., to nezbavuje plné odpovědnosti a podílejí se na manipulaci veřejným prostorem,“ dodal Novotný k vydavatelství patřícímu podnikateli Zdeňku Bakalovi.

„Zdeněk Bakala potřebuje hájit svoje zájmy. Napáchal toho v naší republice už dost a potřebuje, aby tady byl někdo jeho hlásnou troubou. A je mu nepříjemné, když si lidi předávají e-maily, jejichž obsah mu nevyhovuje,“ sdělil muž, jenž navrhuje vyvlastnění Zdeňka Bakaly. „Nevidím jinou cestu. Zákon lex Bakala by mohl narovnat situaci v této zemi,“ poznamenal Novotný. „Bylo by dobré, kdyby se takhle jeden případ zmapoval a stát vstoupil do situace jedním konkrétním zákonem,“ poznamenal s tím, že on sám se pokouší poslance navést, aby lépe zjistili, co se opravdu stalo. 

Závěrem se pak Novotný rozhovořil i o tom, zda to orgány činné v trestním řízení opravdu chtějí řešit. „Pan Bakala tady platil politické strany a velmi se vyzná v tlačenici. Už to, že se nehodlá dostavit na komisi k OKD a bojí se přijet do České republiky, tak máme indicie, že si uvědomuje, že věci, které provedl, nejsou v pořádku,“ sdělil Novotný. „Jestli pan Bakala není zbabělec, tak se sebere a přijede,“ dodal zostra Novotný, jenž je skeptický k tomu, že celý případ bude úspěšně vyšetřen. „Ale je třeba v této zemi nastavit nutná pravidla,“ uzavřel s poukázáním na to, že by nechtěl na našem území například ani pana Sorose. „Také si nepouštíme domů krysy, aby nám vyjídaly spíž,“ zdůraznil.

Psali jsme:

Autor: vef