Jdi na obsah Jdi na menu

Zdanění práce je velké, rizikem jsou penze, míří na Česko kritika z EU

27. 6. 2015
Máte příliš vysoké zdanění práce a středně velkým rizikem pro Českou republiku je očekávané zvýšení výdajů na důchod a zdravotní péči, říká české vládě velmi kritická zpráva, kterou v pondělí dostala spolu s doporučeními od Evropské komise. A vládní úředníky čeká "fofr". Česko má na zprávu odpovědět do úterní půlnoci.
 
Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | foto: Evropská komise

"Zdanění práce zůstává vysoké, zejména u osob s nízkými příjmy, a to především kvůli vysokým odvodům na sociální zabezpečení. Existuje určitý potenciál pro přesun daňové zátěže z práce do jiných oblastí, například na ekologické daně či daně z bydlení, které jsou v obou případech poměrně nízké," píše se ve zprávě Evropské komise, která byla v pondělí zveřejněna a na stůl ji dostali i čeští ministři a vládní úředníci.

A ani dál si zpráva, na níž musí Česko do Bruselu promptně odpovědět, nebera vůči zemi servítky. "Zákonem stanovený věk pro odchod do důchodu se má podle stávajících právních předpisů v dlouhodobém horizontu zvyšovat, ale ve střednědobém výhledu je toto zvyšování pomalé," vytýká České republice Evropská komise. Plánované sladění věku odchodu do důchodu se střední délkou života je podle eurokomisařů jen částečnou reakcí na to, že český důchodový systém je problematicky udržitelný.

Reakce českého premiéra Sobotky na doporučení Evropské komise

Řada doporučení komise jde stejným směrem jako program naší vlády. Zejména pokud jde o přijetí zákona o státní službě, omezení úniíku u DPH, zlepšení čerpání evropských fondů, zvýšení kapacity školek nebo zlepšení fungování úřadů práce. Jiný názor máme na doporučované zrychlení růstu věku pro odchod do důchodu. Už současné platné tempo je značně vysoké a přináší řadu sociálních problémů. Zvyšovat ho proto dále nebudeme.

Nová vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se přitom dohodla, že zbourá důchodovou reformu prosazenou bývalou pravicovou vládou. Podle ní mají nyní lidé šanci část sociálních odvodů místo státu poslat do soukromých penzijních fondů a částečně si na svůj budoucí důchod šetřit sami.

Vládní koalice místo toho ustavila komise, která má hledat jiné řešení. Sobotkova vláda se také dohodla na vyšším tempu zvyšování penzí - o celou inflaci, jak to bylo ještě před škrty kabinetu Petra Nečase (více zde).

Evropská komise také kritizuje, že rozdíl v odměňování žen a mužů patří k největším v Evropské unii. "Reforma vysokého školství se zpozdila," píše ve zprávě, kterou dostala česká vláda a zveřejněna byla i na stránkách Evropské komise. Další výtka směřuje k tomu, že potenciál pro úspory je stále značný a ambicioznější opatření by pomohla snížit energetickou závislost země.

Chybí jasná vize, jak řešit korupci, píše Česku Evropská komise

"Větší část z protikorupční strategie na roky 2013 - 2014 nebyla přijata. Jasná dlouhodobější vize, jak tento problém s dalekosáhlým významem pro hospodářský a společenský rozvoj trvale řešit, stále chybí," kritizuje dokument realitu České republiky.

Evropská komise ve zprávě přidává i některá doporučení pro ČR, jako je snížení vysokého daňového zatížení práce, rychlejší nevyšování zákonem stanoveného věku pro odchod do důchodu či navýšení dostupnosti cenově přijatelných a kvalitních zařízení a služeb péče o děti, se zaměřením na děti do tří let. K doporučením, o něž už Sobotkova vláda sama usiluje, patří přijetí služebního zákona. Komise také doporučuje přijmout účinná protikorupční opatření a lépe spravovat peníze z fondů Evropské unie.

Premiér Bohuslav Sobotka míní, že řada doporučení komise se shoduje s programovými cíli české vlády. Podle něj se vláda snaží bojovat s daňovými úniky a usiluje o zvýšení počtu míst v mateřských školkách. Odmítl doporučení prodloužit věk odchodu do důchodu.

"Jiný názor máme na doporučované zrychlení růstu věku pro odchod do důchodu. Už současné platné tempo je značně vysoké a přináší řadu sociálních problémů," uvedl pro iDNES.cz předseda české vlády. Sobotka vidí jiný problém - otázku pracovních míst pro mladé absolventy. A pak i to, jak starší pracovníky udržet na trhu práce do doby, než dosáhnou důchodového věku.

Státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády Tomáš Prouza řekl, že odpověď do Bruselu bude v úterý připravena a odeslána. "Všechny resorty se před tím k tomu vyjádří," řekl iDNES.cz Prouza. Své si k české odpovědi Evropské komisi řeknou i sociální partneři - odbory a zaměstnavatelé. A i když odpověď do Bruselu bude již odeslána, ještě ve středu ráno se podle Prouzy doporučeními Evropské komise bude zabývat celá česká vláda. Pokud by si ještě ve středu ministři na něco důležitého v souvislosti s kritickou zprávou vzpomněli, bude to Evropské komisi posláno ještě dodatečně.