Jdi na obsah Jdi na menu

Vláda odmítla doporučení z Bruselu zvyšovat rychleji důchodový věk

Česká vláda odmítla doporučení Evropské komise, aby země zrychlila zvyšování věku odchodu do důchodu. "Již současně platné tempo považuje vláda za poměrně vysoké, což s sebou přináší řadu sociálních problémů. Takováto zásadní systémová změna penzijního systému je pro vládu neakceptovatelná," shodla se ve středu vláda Bohuslava Sobotky.

(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: AP

"Zákonem stanovený věk pro odchod do důchodu se má podle stávajících právních předpisů v dlouhodobém horizontu zvyšovat, ale ve střednědobém výhledu je toto zvyšování pomalé," vytkla tento týden České republice Evropská komise. Plánované sladění věku odchodu do důchodu se střední délkou života je podle eurokomisařů jen částečnou reakcí na to, že český důchodový systém je problematicky udržitelný. (více o zprávě z Bruselu zde)

Ještě v pondělí večer ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš mluvil v Událostech, komentářích v ČT o tom, že vláda udělala chybu, když se rozhodla zrušit druhý penzijní pilíř, v němž si podle předchozí pravicové koalice měli lidé na část své penze spořit sami. Ale už o den později, když politici ČSSD odmítli zásahy do koaliční smlouvy, Babiš změnil rétoriku a zůstal jen u toho, že by se koalice měla shodnout na vrácení poplatku do nemocnic. (více zde)

Sobotkova vláda se ale ve středu shodla, že naprostá většina doporučení Evropské komise se shoduje s kurzem české vlády a s cíli, které si kabinet vytyčil v programovém prohlášení vlády a Národním programu reforem. Společným záměrem české vlády a Evropské komise je podle kabinetu obnova růstu, snižování nezaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Vláda v tiskové zprávě k reportu z Bruselu připomíná, že Evropská komise apeluje na přijetí služebního zákona, na jehož konečné podobě se nedávno domluvily ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Služební zákon je podmínkou pro to, aby Česko mohlo i v budoucnu čerpat peníze z evropských fondů. Služební zákon má ale především vést k odpolitizování státní správy a zabránit neustálým turbulencím ve státní správě po každých dalších volbách.

"Výzvou pro vládu je doporučení Evropské komise na zvýšení kapacity předškolní péče. Jedná se o dlouhodobě neřešený problém, který je kostlivcem po předchozích vládách. To si kabinet uvědomuje, a proto již nyní sestavuje plán, jak obcím poskytnout prostředky na vytvoření dodatečné kapacity mateřských škol, a to s využitím evropských fondů a nově vzniklého národního fondu," uvedl kabinet v tiskové zprávě k doporučením z Bruselu.

K dalšímu doporučení Evropské komise vláda uvedla, že připravuje novelu zákona o vysokých školách, která by měla být účinná již od července příštího roku. z nových parametrů systému financování bude mimo jiné uplatnitelnost absolventů v praxi.

Česká vláda se ale zcela vyhnula jednomu z klíčových doporučení Evropské komise ohledně toho, že by se měla postarat o snížení zdanění práce. "Zdanění práce zůstává vysoké, zejména u osob s nízkými příjmy, a to především kvůli vysokým odvodům na sociální zabezpečení. Existuje určitý potenciál pro přesun daňové zátěže z práce do jiných oblastí, například na ekologické daně či daně z bydlení, které jsou v obou případech poměrně nízké," píše se ve zprávě Evropské komise, která byla v pondělí zveřejněna a na stůl ji dostali i čeští ministři a vládní úředníci.