Jdi na obsah Jdi na menu

Moody's: Dopad brexitu na britskou ekonomiku bude malý

22. 3. 2016

Dopad případného odchodu Británie z Evropské unie na ekonomiku bude malý a k výrazným ztrátám na zaměstnanosti nepovede. Uvedla to v dnešní zprávě mezinárodní ratingová agentura Moody ́s. Ta podle BBC vychází z předpokladu, že Británie si v případě odchodu bude moci do velké míry zachovat dosavadní podmínky obchodu s EU, protože na tom budou mít zájem obě strany.

 
Londýn, ilustrační foto

 

Pokud se Britové v referendu plánovaném na 23. června vysloví pro odchod z EU, vyvolá to značnou nejistotu, která oslabí ekonomický růst, konstatovala Moody´s. Tento vliv však zčásti vyrovná pokles kurzu libry, který zlepší podmínky pro britský vývoz, a zčásti to, že britské firmy budou mít během jednání mezi Londýnem a EU čas na přizpůsobení. Rozhovory o uspořádání vzájemných obchodních vztahů obou stran by měly podle Moody´s trvat nejméně dva roky.

„Náš základní scénář předpovídá, že negativní ekonomický dopad brexitu bude relativně malý,“ uvedla agentura podle BBC. Vzhledem k tomu „neočekáváme výraznější nárůst nezaměstnanosti a úrokových sazeb ani podstatnější pokles cen realit v Británii jako celku“, dodává se ve zprávě.

Oba politické tábory označily zprávu Moody´s za potvrzení správnosti svých argumentů. Podle kampaně za odchod z EU zpráva ukazuje, že varování zastánců zachování země v unii před ekonomickou katastrofou jsou „nepodloženým šířením poplašných zpráv“. Skupina „Za Británii silnější v EU“ uvedla, že jde o další doklad toho, že opuštění EU poškodí domácí ekonomiku.

 

Názory se liší

Studie konzultační společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC) pro Konfederaci britského průmyslu (CBI) v pondělí došla k závěru, že „brexit“ by v nejbližších letech připravil ekonomiku země o produkci v hodnotě 100 miliard liber (3,5 bilionu korun) a zbavil jí téměř milionu pracovních míst; ekonomika by však nepřestala růst a v příštím desetiletí by ztráty na produkci a zaměstnanosti ze značné části dohnala.

„Očekáváme, že během doby se Británie a EU dohodnou na uspořádání, které zachová většinu - i když asi ne všechno - ze současných obchodních vztahů; to omezí dopad na britské vývozce a dodávkové řetězce britského dovozu,“ uvádí Moody´s. Obě strany se podle agentury budou chtít vyhnout výraznějšímu narušení obchodních toků.

Co se týče postavení Londýna jako finančního centra nejen Evropy, ale celého světa, nedávné rozhodnutí banky HSBC ponechat centrálu v Londýně podle Moody´s dokládá, že britská metropole zůstává pro finanční sektor nadále atraktivní. „Pro londýnskou City jako globální finanční centrum bude brexit znamenat evidentní rizika, v našem hlavním scénáři ale nepředpokládáme žádné závažnější poškození její silné pozice,“ píše Moody´s.


Čtěte také:

Irské firmy se stávají skrytou obětí brexitu

Britské ekonomice hrozí nebezpečí, ministr Osborně chce daňovou revoluci

Autor: čtk

 

 

Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/moody-s-dopad-brexitu-na-britskou-ekonomiku-bude-maly-1281960#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink