Jdi na obsah Jdi na menu

Heller (KDU-ČSL): Korýtka pro prasátka

27. 6. 2015
Vzhledem k tomu, že kandiduji do Evropského parlamentu, často se mě lidé ptají, co si myslím o platech europoslanců. Bohužel pro všechny občany (vyjma několika vyvolených) je tato mzda astronomická a považuji ji za nemorální. Fakt, že kapři si sami rybník nevypustí, zde platí dvojnásob.
Heller (KDU-ČSL): Korýtka pro prasátka
Foto: hellersimon.cz
Plat europoslance je cca 220 000 měsíčně a k tomu cca 8 000 jako odměna za každý den v práci. Říká se tomu prý poslanecká dieta. Dalších přibližně 700 000 mají europoslanci na asistenty, experty, provozy kanceláří, dopravu atd.

To je naprostý výsměch všem poctivě pracujícím lidem. Například pro získání diety stačí pouze přijít do práce a už nikoho nezajímá, co tam děláte nebo jak dlouho tam jste. Své o tom ví i například komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, který si takto vydělal za pět minut více než 8 000. Zjevně to dělá pravidelně. Když se ho na tuto skutečnost dotazoval novinář, napadl ho za „hloupé“ dotazy. Ale abychom byli féroví, svojí „aktivitou“ není známý pouze on sám. A to není vše, plus pohádkový bonusový důchod ve výši cca 40 000. Hnus velebnosti.

 Popravdě nejsem závistivý. Pokud někdo tvrdě pracuje, má za to být řádně odměněn. Když ale vezmete v potaz, že přímé náklady na jednoho takového Ransdorfa jsou cca milion měsíčně a výsledky jeho práce jsou často neviditelné, většina lidí je z toho logicky naštvaná.

 Sám za sebe Vám mohu slíbit, že pokud budu zvolen, budu se snažit prosadit snížení platů europoslancům. Dokud se mi to nepodaří, nejen že budu výraznou část svého platu dávat na dobročinné účely, ale zřídím nadační fond a budu tvrdě apelovat na ostatní europoslance, aby svůj astronomický plat částečně směřovali buď do tohoto nadačního fondu, nebo na jiné charitativní účely.

 Stačí si jen zvolit odpovědné zástupce a ne Ransdorfy, kteří kromě zneužívání poslaneckých diet prosluli pravidelným pospáváním na schůzích. Jsem přesvědčen, že například Zuzana Roithová, která byla vyhlášena nejpracovitějším českým europoslancem, takovým odpovědným zástupcem byla. Pro jakoukoli změnu je ale třeba přijít k volbám! Jinak ony pospávající, nepracující a mlaskající prasátka u korýtek zůstanou.

Šimon Heller