Jdi na obsah Jdi na menu

Co vadí Britům na EU a proč z ní chtějí ven

27. 6. 2015

Zuzana Kleknerová

Zuzana Kleknerová

Británie vlajka

Vystoupí Britové z evropského klubu?Autor: Reutersvětší obrázek »

Londýn - Britský premiér David Cameron si dal načas. Skoro půl roku Britům i Evropě sliboval, že přednese zásadní projev, v němž definitivně odpoví, zda Britové vystoupí z EU, nebo ne.

Pasáže z jeho napjatě očekávané řeči se na veřejnost dostávaly postupně. Odpověď, na niž čekala celá evropská sedmadvacítka, ale jasně zazněla až dnes.

David Cameron v Londýně prohlásil, že pokud jeho konzervativci vyhrají příští volby a on zůstane premiérem, nechá o členství v Unii rozhodnout přímo britské občany. Referendum chce uspořádat v roce 2017 nebo 2018.

Vzdálený, ale ne nereálný scénář ještě opepřil ostrou kritikou toho, jak dnešní Evropská unie vypadá a funguje.

Psali jsme:

Co přesně britský premiér řekl? Z projevu, který je zásadní pro Brity i celou EU včetně Česka, jsme vybrali ta nejdůležitější sdělení.

Jaká je dnešní Evropa?

Problémy eurozóny, spojené s obřím zadlužením, Evropskou unii od základu změnily. Už není konkurenceschopná. Má neospravedlnitelné množství drahých institucí. V čele s rozpínající se Evropskou komisí, která má k dispozici obrovský rozpočet, výdaje ale nedostatečně kontroluje.

David Cameron

Cameron a jeho zásadní projev v LondýněAutor: Reutersvětší obrázek »

V takovou Unii Britové přestávají věřit. "Existuje propast mezi EU a jejími občany, která se v uplynulých letech dramaticky zvětšila," řekl Cameron.

Jaká by EU měla být?

Britové chtějí, aby EU nahradila dosud platné smlouvy smlouvou novou, která vrátí klíčové pravomoce do rukou národních států. "Zdrojem skutečné demokratické legitimity v EU jsou a zůstanou národní parlamenty," uvedl.

Změna smluv je podle Camerona klíčová i proto, "aby se udrželo euro".

"Základem Evropské unie musí být jednotný trh," zdůraznil premiér. "Británie je srdcem jednotného trhu a tak to musí zůstat." EU má budoucnost jedině tehdy, pokud bude konkurenceschopná, flexibilní a otevřená.

Potřebujeme zásadní změnu, zaznělo z úst Davida Camerona. Bez ní "je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu (z EU)."

Evropané přestali mít pocit, že Evropská unie je "jejich", že je zastupuje a dělá pro ně to nejlepší. Hlavně v Británii převládá názor, že Unie na sebe bere čím dál víc kompetencí, a přitom vůbec nedbá zájmů britských občanů.

Mezi lidmi se rozmáhá frustrace. To, co se děje kolem krizí zmítaných zemí eurozóny, tyto pocity ještě umocňuje.

Británie

Konec britského sektoru. Historická cedule z muzea v Berlíně.Autor: Reutersvětší obrázek »

O věcech, které přímo ovlivňují životy občanů, se rozhoduje příliš daleko od míst, kde lidé žijí.

Proč referendum?

Deziluze veřejnosti z Evropské unie je největší, jaká kdy byla. "Je na čase, aby Britové promluvili. Je na čase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila," tvrdí David Cameron. "Říkám britskému lidu: Tohle bude vaše rozhodnutí."

Otázka, kterou chce Cameron Britům po vítězných volbách položit, se nebude týkat jen úpravy unijních smluv, jak se původně očekávalo. Bude znít jasně: Zůstat v EU, nebo z ní odejít?

Pokud pak Britové řeknou "odejít", půjde o "jednosměrnou jízdenku", tedy definitivní sbohem evropskému společenství.

Proč nebude referendum hned?

Britská vláda chce nejprve s Unií vyjednat nové podmínky britského členství v sedmadvacítce. A teprve pak se zeptat občanů, jestli chtějí být součástí unijního klubu.

David Cameron

Britský premiér David Cameron při příjezdu na místo, kde později ostře zkritizoval Evropskou unii.Autor: Reutersvětší obrázek »

Hlasovat o vystoupení už teď by podle premiéra bylo "zásadně špatným rozhodnutím", byť má on sám pochopení pro ty, kteří tlačí na co nejbližší termín. "Nemyslím, že by tohle byla ta správná cesta vpřed, ani pro Británii, ani pro Evropu jako celek."

Všichni potřebují čas, aby se na referendum náležitě připravili. Nejen proto, že vláda musí s Unií nejprve vyjednávat.

"Máme čas vést pořádnou, rozumnou debatu," upozornil David Cameron.

Wiki