Jdi na obsah Jdi na menu

Britský The Independent vyšel naposledy na papíře

27. 3. 2016

Londýn - Britský deník The Independent dnes vyšel naposledy v tištěné formě. List, který byl založen před 30 lety, přešel plně na elektronický formát. "Zatímco se jedna kapitola zavírá, jiná se otevírá a duch The Independent se bude dál rozvíjet," uvedl list ve svém posledním úvodníku. Své rozhodnutí označila redakce za odvážný krok, který bude vzorem pro další deníky ve světě.

 
foto

Britský tisk - noviny - ilustrační foto. ČTK/AP

Přechod od tištěné formy na internetovou oznámil majitel listu, společnost ESI Media, kterou vlastní podnikatel Jevgenij Lebeděv, v únoru. Tehdy Lebeděv řekl, že jde o historickou změnu, která s sebou ponese propouštění. Nesdělil ale, kolika ze 150 zaměstnanců listu se to bude týkat.

"Museli jsme si vybrat: vyrovnat se s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost," uvedl v únoru podle agentury AP Lebeděv v e-mailu zaměstnancům.

The Independent byl založen v roce 1986. Pracovala pro něj řada známých novinářů, například Helen Fieldingová, autorka románů o svobodné třicátnici Bridget Jonesové.

S nástupem elektronických médií se ale The Independent potýkal podobně jako jiné listy s klesajícím zájmem o tištěnou podobu. Do prodeje šlo v poslední době na 40.000 výtisků, zatímco v dobách rekordního prodeje to bylo více než 420.000.

Autor:
www.ctk.cz