O 25 procent vzrostl meziročně počet generálních ředitelů, kteří předpokládají zpomalení ekonomiky. Počet těch, kteří věří v pozitivní vývoj ekonomiky, je oproti loňským 57 procentům pouhých 42 procent. Nejvíce pesimističtí jsou lídři z oblasti Středního východu a Severní Ameriky, kde lze pokles vysvětlit mimo jiné také narůstajícím napětím v oblasti obchodu.

„Počet generálních ředitelů, kteří se domnívají, že ekonomika letos neporoste, je v porovnání s rokem 2018 vyšší v každém zkoumaném regionu. Dotázaní lídři také vyjadřují nižší důvěru v růst návratnosti zisku jejich společnosti, a to jak v krátkodobém, tak ve střednědobém výhledu,” upřesňuje výsledky průzkumu Jiří Moser, šéf PwC ČR.

Německo na hraně recese

Existenční hrozby jako terorismus či klimatické změny vystřídal strach z nadměrné regulace, politické nestability, poklesu růstu HDP i nedostatku talentů pro využití dat a umělé inteligence, vyplývá z průzkumu mezi více než 1 300 generálními řediteli po celém světě. Jeho výsledky byly představeny tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Zpomalení tuzemské ekonomiky se obávají také téměř tři čtvrtiny českých podnikatelů, vyplynulo z průzkumu, který na konci minulého roku pro Právo provedla ČSOB. [celá zpráva]

Technicky je jako krize nebo recese označován propad HDP nejméně ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích. To v případě světové ekonomiky aktuálně nehrozí, letos Mezinárodní měnový fond odhaduje její růst o 3,5 procenta. Pro českou ekonomiku letos čeká například ČNB růst kolem tří procent. Na hraně recese se ale pohybuje například ekonomika Německa, klíčového obchodního partnera Česka.

Obavy z protekcionismu

Jako příčinu  zpomalení ekonomiky generální ředitelé v průzkumu PwC označují především sílící populismus a nacionalismus napříč společnostmi. V důsledku toho se změnilo i pořadí ekonomických hrozeb, kterých se světoví lídři obávají. Obchodní konflikty, kybernetické hrozby a protekcionismus (ochrana domácího trhu např. pomocí cel) tak letos na předních příčkách vystřídaly loňské obavy z klimatických změn či terorismu – ten se v letošním roce ocitl až na 23. místě.

Za největší hrozbu pro růst obchodu však ředitelé stejně jako loni považují přílišnou národní regulaci.

Průzkum se zabýval také možností expanze podniků na trhy jiných zemí. Výsledky naznačují, že nejlukrativnějším místem pro rozvoj podnikání jsou Spojené státy americké, druhé místo obsadila Čína. Do obou zemí by však rozšířilo investice svých firem méně generálních ředitelů než v loňském roce.

Autor: tov, Novinky