Jdi na obsah Jdi na menu

Mít finanční plán nemusí být nuda. Jak nastřádat tisíce i miliony

 
 
Špatní finanční poradci vám jen prodají finanční produkt, dobří předtím ještě řeknou: „Stejně jako každá loď má svůj cílový přístav, měly by mít svůj cíl i vaše finance. Loď bez cíle jenom bloudí v moři. A to samé platí i u financí.“ Podívejte se, jak úspěšně šetřit.
 

Plán máme ve všech oblastech našeho života. Například, když chceme postavit dům, víme, kde bude stát a jak bude vypadat. Kolik bude stát, kdo to zaplatí, kdo dům postaví. Stejné je to u financí. Kdo chce být finančně úspěšný, měl by na tom pracovat, přičemž první, co bude muset udělat, je určit si cíl, což v řeči finančních poradců znamená – mít finanční plán.

„Už jenom stanovení, zamyšlení se nad ním, mnoha lidem rozšiřuje obzory a často je to i inspiruje,“ říká finanční poradce společnosti Partners Matúš Kuchálik s tím, že takový plán sleduje tři cíle – získat, udržet a ochránit majetek.

„Finanční úspěch je dlouhodobá práce. Přitom dnes platí, že je každého odpovědnost, aby v nějaké době měl svůj první milion korun na účtu. Jde to. Nástroje a produkty na to jsou. Jiná otázka samozřejmě je, zda toto lidé vůbec vědí, přemýšlí nad tím,“ říká Matúš Kuchálik. Jak vysvětluje, finanční plán není pro každého a ne všichni s ním umí pracovat, ale na druhou stranu ti, kteří s ním pracovat dokážou, mají slušné šance na úspěch.

Kdy začít plánovat

Odborníci doporučují začít si své finance plánovat ideálně, když je člověk mladý. „Vytvořit si finanční plán co nejdříve, když jsme mladí a začínáme pracovat, je opravdu dobrá rada, jenže jako jakákoliv jiná dobrá rada moc nefunguje. Protože je nevyžádaná a priority mají mladí lidé jinde než v pravidelném ukládání volných financí,“ myslí si psycholog a kouč z poradenské společnosti New Perspective Petr Kornacki.

Situaci podle něj může řešit vytváření si užitečných návyků již v dětství, například při zacházení s kapesným či s finančními dary od prarodičů. Podle něj je zde prostor ukázat dětem, jak se na dražší věc nějakou dobu šetří a že šetření zahrnuje schopnost se něčeho zříct.

Kalkulačka

„Na tento návyk můžeme později navázat otázkou, jak si náš mladý představuje své bydlení i svůj životní standard a jestli ví, jaké konkrétní kroky je třeba udělat, aby záměry a cíle uskutečnil,“ dodává psycholog.

Matúš Kuchálik uvádí i příklad 55letého britského klienta, který přesídlil do České republiky. „Když mu bylo 25 let, jeho matka mu dala naspořenou částku, kterou střádala od té doby, kdy se narodil. Chtěla ho podpořit při startu do života,“ říká a dodává: „Nedostal jen peníze. Mnohem cennější byly základy, postoje a principy, jak správně o peníze pečovat, a že plánovat peníze dává smysl. Proto si pravidelně – stejně jako jeho máma – dával stranou deset procent příjmu. A když si to mohl dovolit, odkládal i více. Dnes je v situaci, kdy už nemusí pracovat kvůli penězům, ale pracuje, protože ho baví práce,“ popisuje Matúš Kuchálik.

Podle něj si dnes mnoho lidí nesprávně myslí, že když mají penzijní spoření, že je jejich důchod zajištěný. Nebo, když mají levné pojištění za tu nejnižší cenu, že jsou zajištění proti zdravotním rizikům. Problém je, že tomu tak není.

„Ani nejlevnější lék nás velmi pravděpodobně nevyléčí, stejně jako nás nejspíš nevyléčí ani ten nejdražší. Zdraví si pěstujeme dlouhodobě našimi návyky, postoji a prevencí. A úplně to samé platí i pro finance,“ tvrdí Kuchálik.

Jen finanční plán nestačí

Většinou se lidé hlouběji nad plánováním financí zamýšlí před hypotékou. Tam si uvědomuji, že ve chvíli zdravotních rizik by bylo fajn něco mít, aby to pokrylo ztráty, výpadek příjmu. Nebo když mají plán se zbavit hypotéky co nejdříve, tak jak toho dosáhnout. Ale jsou tu i další výzvy. Čím více se lidé blíží penzi, tím vice si uvědomují, že by se měli začít připravovat i na tuto část svého života. Přitom stát důstojnou penzi prozatím neposkytne ani tomu, kdo po celý život pracovat a platil daně.

„Často pak slýchávám, že si nejde odkládat stranou, že nějaké plánování nemá smysl. Zejména mnoho mladých lidí chce mít navíc možnost cestovat, užívat si mládí a naspořené peníze třeba od rodičů hned utratí. O to méně je nutí cokoli plánovat,“ říká Matúš Kuchálik. Pro budoucí úspěch je podle něj nutné umět s penězi pracovat od začátku – vytvořit si správné základy a návyky. Začít třeba i s minimem, ale začít.

Svůj názor přidává i psycholog Petr Kornacki: „Další důležitý fakt, který do hry s penězi vstupuje, jsou naše emoce, pocity a způsoby prožívání reality života. Když v tom, jak prožíváme svou vlastní hodnotu, máme zmatek, například máme narušené své sebevědomí, tak snáze podlehneme tomu, že svou hodnotu potvrdíme vlastněním nějaké věci. Ať to stojí, co to stojí.“

Podle psychologa jsou v tomto ohledu našimi prvními a zásadními vzory rodiče. Navíc lidé se rozhodují daleko více pocitově, než jsou si ochotni připustit. „Což mimo jiné znamená i to, že podmínkou každého dobrého finančního plánu jsou i emoce. V tomto případě pak hlavně motivace,“ uzavírá psycholog.

V některých kulturách je běžným návykem vytvářenífinančního plánu. Jak ho sestavit snadno a rychle?:

  • Určete si, co je pro vás v životě důležité a jak toho chcete dosáhnout.
  • V případě financí přemýšlejte, kolik peněz k tomu budete potřebovat.
  • Stanovte si (finanční) cestu, jak získáte potřebné peníze.
  • Spočítejte si své výdaje a náklady. Z rozdílu, který vám vyjde, si dejte úměrnou část stranou jako rezervu. Pokud již spoříte, spočítejte si, kolik máte naspořeno a zda výsledek odpovídá vašim očekáváním i finančnímu plánu.
  • Rezervu si znásobte počtem měsíců a roků a zjistěte, kolik let vám bude trvat, než dosáhnete na svůj finanční plán. Třeba si naspořit na stáří, pořídit si vlastní bydlení, mít peníze na studia dětí.
  • Spořte, pokud zjistíte, že výše odložené částky je úměrná počtu let, po které chcete spořit. Přitom nepodceňujte dlouhý časový horizont. Při správně nastaveném dlouhodobém spoření či investování lze dosáhnout zajímavých výnosů.
  • Pokud zjistíte, že výše odložená částka není úměrná počtu let, který potřebujete k naplnění finančního plánu, zamyslete se nad tím, co musíte udělat jinak, abyste na něj dosáhli.
Autor: