Jdi na obsah Jdi na menu

Co vědět o brigádě na dohodu?

 

V letních měsících nabízejí mnozí zaměstnavatelé různé brigády na dohodu o provedení práce. Přivydělávají si nejenom studenti, penzisté, ale i zaměstnanci pracující pro jiného zaměstnavatele na plný úvazek. S čím počítat při práci na dohodu o provedení práce?

 

I dohoda o provedení práce musí být vždy uzavřena písemně, hrubá měsíční odměna může být i nadprůměrně vysoká. Daňové záležitosti však závisí na okolnostech. V praktických příkladech si ukážeme, jaké nejčastější varianty mohou nastat. Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za kalendářní rok.

Pozor na odměnu do limitu

Starobní důchodce Dvořák si bude během letních prázdnin přivydělávat pro zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna bude ve všech měsících 10 000 Kč. Pan Dvořák podepíše u zaměstnavatele prohlášení k dani a při výpočtu čisté odměny uplatní slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka nebude platit daň z příjmu. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se z dohody o provedení práce neplatí, když je hrubá odměna 10 000 Kč a méně. Čistá odměna obdržená na účet bude tedy 10 000 Kč. Pan Dvořák nezaplatí z dohody o provedení práce žádné daně.

Odvod 15% srážkové daně

Paní Skálová pracuje pro zaměstnavatele LM na hlavní pracovní poměr. Během letních měsíců si však bude přivydělávat pro zaměstnavatele QP na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna bude 10 000 Kč. Prohlášení k dani má paní Skálová podepsáno u zaměstnavatele LM, u kterého tedy při výpočtu čisté mzdy uplatňuje daňovou slevu na poplatníka a daňové zvýhodnění na děti. Prohlášení k dani je možné mít na dané období podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. U zaměstnavatele QP nemůže tedy již paní Skálová podepsat prohlášení k dani a při výpočtu čisté měsíční odměny je bude odveden 15% srážková daň, neboť hrubá odměna je 10 000 Kč a méně. Čistá odměna na účet bude tedy 8 500 Kč, protože na dani z příjmu se zaplatí 1 500 Kč (10 000 Kč x 15 %) a sociální pojištění a zdravotní pojištění se z důvodu odměny do limitu neplatí.

 

Jak se počítají daně u brigády

(foto: Shutterstock)

Práce pro více zaměstnavatelů současně

Vysokoškolák Pokorný dostal zajímavé pracovní nabídky během letních měsíců od dvou zaměstnavatelů. Od obou na dohodu o provedení práce. Protože obě činnosti může časově zvládnout, tak podepíše dohodu o provedení práce u obou zaměstnavatelů. Na základě dohody o provedení práce lze pracovat současně pro více zaměstnavatelů. Hrubá odměna u jednoho zaměstnavatele bude 20 000 Kč a u druhého 15 000 Kč. Z obou dohod o provedení práce se bude odvádět sociální pojištění a zdravotní pojištění. Daňové slevy uplatní student Pokorný u prvního zaměstnavatele, kde je hrubá odměna vyšší a kde tedy podepíše prohlášení k dani. Student Pokorný bude mít nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a daňovou slevu na studenta ve výši 335 Kč. Čistá odměna u prvního zaměstnavatele bude 16 185 Kč (daň z příjmu fyzických osob 1 615 Kč, sociální pojištění 1 300 Kč a zdravotní pojištění 900 Kč). Čistá odměna u druhého zaměstnavatele bude 10 335 Kč (daň z příjmu 3 015 Kč, sociální pojištění 975 Kč a zdravotní pojištění 675 Kč).

Brigáda předčasného důchodce

Paní Nováková je v předčasném důchodu a obdržela pracovní nabídku na brigádu na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč. Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se platí sociální pojištění. Paní Nováková může tedy pobírat současně předčasný důchod a odměnu z dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. Do limitu by mohla paní Nováková pracovat současně pro více zaměstnavatelů.

Petr Gola, Finance.cz