Jdi na obsah Jdi na menu

Tady nemá masový turismus šanci. Nejlepší destinace pro dovolenou na lodi

 
 
V následujícím článku nepůjde o plavby na obřích výletních kolosech pro tisíce lidí. Soustředíme se na fenomén posledních let, kterým je dovolená na menší komfortní lodi, jachtě nebo pohodlném katamaránu. Právě tato plavidla vám umožní přístup do nádherných míst, které ještě nepoznamenal davový turismus.
 

 

Čím dál více lidí se snaží opustit masovou turistiku a vydat se na zajímavá místa, která nejsou zasažena davy lidí. Zatímco obří výletní lodě, neboli „cruiseships“, lákají na komfort a zázemí plovoucího hotelu, menší lodě k tomu přidávají pocit jedinečnosti, osobnější přístup a unikátní lokality, kam se velké parníky nevejdou.

Není náhodou, že zkušení cestovatelé často vyhledávají právě dovolenou na lodi. V mnoha případech je jediným možným dopravním prostředkem do dané lokality. Nabízíme vám několik tipů na zajímavá místa, trasy či programy, jejichž absolvování na palubě lodi bude bezesporu životním zážitkem.

Antarktida aktivně

Začněme jednou ze snových destinací. Jižní ledový kontinent sice můžete dosáhnout letecky, tato varianta je však velmi závislá na počasí a letecké zájezdy „na otočku“ jsou vyhozené peníze, kde jediným benefitem je fotka ve stylu „tady jsem taky byl“.

Fotogalerie

Podle organizace IAATO až 99 % všech turistů navštívilo Antarktidu na palubě lodi, z nich jen pětina plula na velkých lodích bez možnosti vylodění na pobřeží. Jednoznačně tedy vedou menší lodě s možností vylodění. A to je to, oč tu běží.

Obrovské plovoucí ledovce, hory zvedající se přímo z moře, velryby, nebojácní tučňáci, lvouni a tuleni, vědecké polární stanice i historické základny polárních objevitelů, to vše vytváří neskutečnou atmosféru, kterou můžete zažít jenom tady.

Návštěva křehkého antarktického ekosystému vám také poskytne přímou konfrontaci s některými tématy, jako jsou například globální změny klimatu nebo ochrana velryb. Cesta na Antarktidu představuje unikátní zážitek i poučení zároveň.

Pro skutečné poznání Antarktidy je ideální zkušená a dobře zavedená plavební společnost s menší lodí pro přibližně sto pasažérů. Jednak je kvůli ochraně přírody počet lidí při vylodění omezen právě na stovku a jednak jen v této menší skupině lze zajistit skutečně profesionálně připravený program.

 

Antarktický polostrov má nádherné pobřeží, které můžete navštívit na menších...

Antarktický polostrov nabízí velmi scenerické pobřeží, které můžete navštívit na menších člunech.

 

Kromě procházek a fotografování můžete zažít pochod na sněžnicích, výstup na vyhlídkové vrcholy, táboření, výlety na mořském kajaku, potápění nebo lyžování.

Špicberky – lední medvědi nebo lyžování

Koho láká lyžování v panenské polární krajině, měl by zpozornět. Daleko za polárním kruhem se můžete spouštět ze zasněžených svahů až k moři, stoupat podél ledovců na panoramatické vyhlídky a večer pozorovat polární záři. Špicberky jsou divoké a nepřístupné, proto vás na jedinečná místa dopraví pouze loď. Stylový trojstěžník poskytuje nejenom bezpečné zázemí a ubytování, ale slouží zároveň jako jediný možný dopravní prostředek k lyžařským terénům, o kterých se vám ani nesnilo!

Tady můžete v malé skupince a v doprovodu zkušených průvodců zažít doslova skialpovou nirvánu. Bydlet budete v plovoucím hotelu – zázemí poskytuje komfortní a stylová plachetnice s kajutami, jídelnou a veškerým servisem. Loď pluje podél západního pobřeží Špicberků a hledají se nejlepší lyžařské terény. Po zakotvení se skupinka vydá na pobřeží s lyžařskou výstrojí a čeká vás den plný zážitků uprostřed polární přírody.

 

Úchvatné lyžařské lokality na Špicberkách jsou dosažitelné pouze malou lodí.

Úchvatné lyžařské lokality na Špicberkách jsou dosažitelné pouze malou lodí.

 

Špicberky můžete navštívit například na stylovém dvoustěžníku.

Špicberky můžete navštívit například na stylovém dvoustěžníku.

 

Na Špicberkách můžete také bezpečně pozorovat lední medvědy, z paluby lodi je to nejlepší a nejbezpečnější varianta, jak tyto ohrožené šelmy spatřit na vlastní oči. Plavby většinou trvají týden až deset dní a směřují k severnímu pobřeží s mnoha fjordy a plovoucími krami.

Galapágy

Pojďme se teď trochu ohřát na rovník. Přímo na něm najdeme jedno z přírodně nejzajímavějších souostroví světa. Příroda tady v rozmanitosti a unikátnosti rozhodně nešetřila, kromě želv sloních tu můžete potkat desítky unikátních druhů zvířat a rostlin, kochat se jedinečnými scenériemi aktivních sopek a užívat si koupání na nekonečných plážích. Přečtěte si: Jurský park uprostřed Pacifiku. Neskutečná plavba kolem Galapág vás ohromí.

Pro poznávání Galapág je podle mých zkušeností a názoru mnoha cestovatelů nejlepší komfortní jachta s kajutami, představující plovoucí hotel s veškerým zázemím. Stabilní loď vás bezpečně dopraví mezi jednotlivými ostrovy a na nepřístupná místa v divočině, kam se jinak nedostanete. Vyloďovacích lokalit je na celých Galapágách asi čtyřicet, za den zvládnete navštívit většinou dvě, přičemž maximální počet návštěvníků je striktně omezen na 16 lidí plus průvodce.

 

Souostroví Galapágy je ideální navštívit na menší lodi - plachetnici nebo...
Souostroví Galapágy je ideální navštívit na menší lodi - plachetnici nebo...
 

Plout tady sice můžete i na větší lodi, ale budete dlouho čekat, až na vás při vylodění přijde řada. Velká část zdejší flotily má z výše uvedeného důvodu kapacitu většinou 16 lidí a jsou vedeny zkušenou posádkou včetně kuchaře, průvodce a biologa.

Podle zájmu lze zvolit různě dlouhý program. Většina plaveb je dlouhá 4 – 14 dní, optimálně byste měli volit plavbu dlouhou minimálně jeden týden. Každý den je naplánováno několik vylodění, případně další aktivity: vyzkoušíte šnorchlování, potápění nebo mořský kajaking.

Seychely a Aldabra – Galapágy Indického oceánu

Neobydlený a nejvýše položený atol na světě je úžasnou laboratoří přírody s mnoha unikátními živočichy. Aldabra patří k Seychelskému souostroví a návštěva ostrova patří k vrcholným cestovatelským zážitkům.

Pouze několikrát do roka sem ze seychelského Mahé vyplouvá loď s návštěvníky na palubě. Plavba indickým oceánem trvá 11 – 14 dní a navštívíte během ní další opuštěné seychelské ostrovy. Vrcholem plavby je příjezd na Aldabru, kde žijí populace želv obrovských, spousta žraloků, vzácní ptáci a další živočichové. Atol tvoří čtyři samostatné ostrovy, které obklopují vnitřní téměř uzavřenou lagunu, která je vyplněna slanou vodu.

 

Seychely poskytují bezpočet nádherných zátok ke kotvení, koupání a průzkumu...

Seychely poskytují bezpočet nádherných zátok ke kotvení, koupání a průzkumu pobřeží.

 

Dovolená na jachtě na Seychelách je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Dovolená na jachtě na Seychelách je vhodná i pro rodiny s dětmi.

 

Kdo se nechce plavit moc daleko, bohatě si vystačí s tzv. vnitřními Seychelskými ostrovy. Ze čtyř desítek převážně žulových ostrovů jsou obydleny jen tři, ty ostatní čekají na cestovatele s objevitelskou duší. Nejlepším způsobem, jak poznávat ostrovy a pláže Seychel, je na palubě plachetnice. Většina ostrovů leží kousek od sebe, takže plavba je příjemně krátká, zátoky s plážemi budete mít víceméně pro sebe a mimo jiné si skvěle zarybaříte a objevíte nádherná šnorchlovací místa.

Na jachtě po atolech Francouzské Polynésie

Francouzská Polynésie představuje pro většinu cestovatelů a vyznavačů exotických dovolených jakýsi vrchol na pomyslném žebříčku „nej“ míst. Už jen vyslovení názvů ostrovů Tahiti nebo Bora Bora dokáže zvýšit srdeční tep nejednoho světoběžníka.

Když budete mít k dispozici komfortní katamarán, který vás dopraví na ta nejhezčí místa uprostřed lagun, lze bez nadsázky hovořit o nejbáječnější dovolené, jakou si můžete představit. A co víc – moře v lagunách je klidné jako na rybníce, takže se nemusíte obávat houpání lodi a klidně s sebou můžete vzít i děti.

 

Plavba v klidné laguně proslulého ostrova Bora Bora

Plavba v klidné laguně proslulého ostrova Bora Bora

 

V Polynésii si budete připadat jako v ráji. Na takovéto ostrůvky se dostanete...

V Polynésii si budete připadat jako v ráji. Na takovéto ostrůvky se dostanete jen na malé jachtě.

 

Pro návštěvu si vyhraďte minimálně dva týdny, během kterých navštívíte pět nádherných atolů ze souostroví Společenské ostrovy: kromě proslulého Bora Bora tu leží kolébka Polynésanů, hornatý ostrov Raiatea, ostrov vanilky a perlových farem Tahaa, poklidný a málo navštěvovaný Huahine a nádherný korálový atol Maupiti.

K takovému výletu samozřejmě patří spousta vodních aktivit: koupání, šnorchlování na korálových útesech, plavání s mantami, potápění nebo krmení žraloků. Jednotlivé ostrovy můžete poznávat i na kole, vydat se do hor, prozkoumat místní flóru, rozvlnit tělo s polynéskými tanečnicemi či navštívit polynéské chrámy zvané „marae“.

Mezi ostrovy Malých Antil

Plout po Karibiku na plachetnici je jako zhmotnit sen z báječného prospektu cestovní kanceláře. Teploučká a průzračná voda, spousta exotiky, pohodový životní styl a v neposlední řadě i pravidelný vítr předurčují tuto destinaci na pomyslný vrchol mezi milovníky tropického jachtingu.

Karibské ostrovy patří mezi turisty k hojně navštěvované lokalitě. Většina návštěvníků směřuje na velké karibské ostrovy, jako je Kuba, Hispaniola nebo Jamajka. Už méně se jich podívá na tzv. Malé Antily, které tvoří řetízek převážně vulkanických ostrovů ve východní části Karibského moře. I tady najdeme ostrovy obydlené a civilizovanější a ty divoké s horší dopravní dostupností. Mezi jachtaři jde o pověstný ráj na Zemi a koho jednou atmosféra Karibiku uchvátí, ten se sem bude stále vracet.

 

Skvělé koupání, potápění nebo šnorchlování - to je Karibik!

Skvělé koupání, potápění nebo šnorchlování - to je Karibik!

 

Asi nejzajímavější oblast leží mezi ostrovem Guadeloupe a souostrovím Grenadiny. Ostrovy tady navazují jeden na druhý, přejet mezi nimi na plachetnici zabere jen pár hodin a pak už se můžete koupat v nádherných zátokách, degustovat rum nebo vyrazit na výlet do vnitrozemí. Trasa Guadeloupe – Dominika – Martinik – Svatá Lucie – Svatý Vincenc – Grenadiny se dá absolvovat za 14 dní, kdo chce cestovat v poklidnějším tempu, bude potřebovat tři až čtyři týdny nebo se může soustředit na menší počet ostrovů.

Po Amazonce do nitra pralesa

Abychom se nehoupali jenom na moři, nabízíme tip i na jednu z úžasných říčních plaveb. Nejmohutnější světový tok Amazonka se klikatí oblastí nedotčených deštných lesů, indiánů a mnoha divokých zvířat. Milovníci přírody a exotiky tady mohou sednout na loď, která se s nimi vydá na několikadenní plavbu proti proudu Amazonky.

Vyplout můžete například z peruánského přístavu Iquitos a během týdenní plavby prozkoumat hlavní tok i mnohá boční ramena a přítoky horní Amazonky. Na palubě komfortní lodi budete pozorovat ptáky nebo vzácné růžové delfíny, rybařit, s biologem se vydáte na výpravy do divočiny, naučíte se vyrábět jed curare, vyzkoušíte lov indiánskými foukačkami, zažijete plavbu na indiánských kánoích a mnoho dalšího.

Může se hodit

Plavby v polárních oblastech a například na Aldabru jsou velmi žádané a rezervace je dobré provést i rok až dva roky předem. Doporučujeme si předem zjistit nejvhodnější období pro plavbu. V některých oblastech se organizují jen v určitou sezonu, jinde celoročně.

Pro plavby na Antarktidě doporučujeme operátory, kteří jsou členy organizace IAATO (mj. dbá na dodržování kvality plavby a ochrany přírody) a zvolit loď o kapacitě cca do 130 lidí. Více najdete na https://iaato.org. Zájemci o aktivní poznávání Antarktidy ocení plavby typu Antarktida aktivně, včetně táboření, kajakování nebo výletů na sněžnicích.

Plavby na plachetnicích vyžadují buďto jisté zkušenosti s řízením lodi, nebo si můžete najmout kapitána (na místě nebo českého). V Karibiku a na Seychelách také operují místní katamarány, které nabízejí většinou týdenní plavby s anglicky hovořící posádkou. V Česku se organizacemi plaveb malými loděmi s českými kapitány zabývá hned několik cestovních kanceláří.

Mořské nemoci se většinou nemusíte obávat, lodě se pohybují v chráněných vodách a otevřené moře překonávají většinou v noci, kdy pasažéři spí. Určitý nekomfort můžete čekat při překonání Drakeova průlivu na Antarktidu a při přeplavbě na atol Aldabra.

Autor: pro iDNES.cz