Jdi na obsah Jdi na menu

Rozmanitá střediska Salcburska: nejdelší sáňkařská dráha na světě i lyžování pro všechny

 
 
Jedno z nejrozmanitějších středisek Rakouska najdete jednoznačně v Saalbachu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Jedno z nejrozmanitějších středisek Rakouska najdete jednoznačně v Saalbachu. 
foto: © Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

 

O Salcbursku se říká, že je malým rájem všech příznivců zimy. Lyžaři a snowboardisté zde najdou stovky kilometrů sjezdovek všech obtížností, rozmanité kopce i funparky. Milovníci adrenalinu si mohou zkusit jízdu na sněžném kole, sněžnice, skibob, skoky na lyžích nebo lezení po vodopádech. Ochuzeni ale nezůstávají ani ti, kteří se do hor přijíždí zrelaxovat při pohledu na zasněžené vrcholky hor, v sauně či nad šálkem horkého svařáku.

ADVERTORIÁL

Čerstvý horský vzduch a ideální podmínky pro zimní sporty láká turisty už odedávna. Místní areály ale neusínají na vavřínech a pro návštěvníky pořád vymýšlejí něco nového. „Líbí se mi, jak v Alpách neustále nabízejí další sporty a atrakce. Naposled jsem zkoušela snowkiting a musím říct, že něco tak dobrodružného jsem už dlouho nezažila,“ popisuje své zážitky ze Salcburska Kateřina Jívová.

 

Lyžování v Salcbursku je díky zasněženým vysokým horám opravdovým zážitkem.
 
Na svazích v regionu Wildkogel-Arena čekají na malé lyžaře maskoti.
 

Salcbursko se dělí hned na několik regionů, které se od sebe co do nabídky sice mírně liší, všechny ale slibují povedenou dovolenou. Jedním z nich je Altenmarkt- Zauchensee. Tato dvě lyžařská střediska vzdálená od sebe jen pár kilometrů v sobě skrývají podmínky pro lyžaře začátečníky i profesionály. V příjemné, rodinné lyžařské houpačce Radstadt-Altenmarkt si užijí všichni bez ohledu na věk i lyžařské dovednosti, stejně jako ve sportovně náročnějším Zauchensee-Flachauwinkl. Nejvýše situovaná oblast Salcburska navíc zaujme pro spousty tras nedotčenou krajinou i freeridery. Oblíbenou atrakcí jsou zde i sáňkařské večerní dráhy, túry na sněžnicích nebo vodní svět s wellness a tobogány Erlebnis-Therme Amadé.

Také oblast Hochkönig je dobrou volbou pro lyžaře všech výkonností. Navíc se může pyšnit panoramatickým lyžařským okruhem nově přes 6 vrcholů s názvem Königstour. Díky tomuto pětatřiceti kilometrovému okruhu s převýšením 7 500 metrů se dá hravě za jeden den poznat celá oblast, navíc si můžete vychutnat odpočinek v obrovských dřevěných trůnech nebo si odlovit některou z 15 kešek. Region je navíc vyhlášený skvělou kuchyní, a na své si tu přijdou také vegetariáni a vegani. Region Hochkönig je totiž jediný certifikovaný veganský region v Rakousku.

 

Rozmanitost v Saalbachu

Ani oblast Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn nezůstává pozadu. Region nabízí na 70 lanovek a vleků, více než 60 horských chat, bezpočet snowparků, sjezdovek s osvětlením, sáňkařských drah a freeridových parků, díky čemuž je jedním z nejrozmanitějších středisek v Rakousku. Spoustu zábavy si návštěvníci užijí i na tratích s měřením rychlosti nebo s možností pořízení videozáznamu z jízdy a nechybí ani závodní trasy, snow traily, stále populárnější snowtubing nebo jízda na sněžných skútrech. Za jednu z opravdu top atrakcí je pak považována nejdelší a nejrychlejší lanová skluzavka na světě. Flying Fox XXL, jak se lanovka jmenuje, jede 130 kilometrů za hodinu ve výšce přibližně 140 metrů nad zemí.

 

Panoramatický pohled na Skicirkus Saalbach Hinterglemm.

Panoramatický pohled na Skicirkus Saalbach Hinterglemm.

 

Jako stvořený pro rodiny s dětmi je pak region Wildkogel-Arena. Ten si za lyžařské kurzy, hlídací programy a lyžařské kolotoče, kouzelné koberce, speciální učební pomůcky nebo vláček Kogel-Mogel Express dokonce vysloužil označení ‚Rodinná lyžařská oblast 2018‘ v anketě Skiarea-Awards. Kromě sjezdového lyžování ale oblast nabízí také řadu turistických a běžkařských tras, krmení divokých zvířat v Habachtalu a v neposlední řadě také nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu na světě, kde se při jízdě do údolí překonává 14 kilometrů a 1300 výškových metrů. Nudit se zde nebudou ani dospělí.

K Salcbursku neodmyslitelně patří také jeden z vůbec nejznámějších regionů rozkládající se mezi horami, ledovcem a jezerem. Řeč je o Zell am See- Kaprun. Kromě sázky na jistotu ve formě upravených sjezdovek všech obtížností, lákají oblasti také na pořádnou nálož netradičních aktivit od výletů na sněžnicích nebo skialpech až po metanou na ledě podobnou curlingu, zimní jógu, výlety s loučemi, zimní spartan race nebo cyklistické výpravy. V Zell am See se zkrátka pořád něco děje.

Tento článek je součástí speciálního projektu připraveného ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.

Autor: Lidovky.cz