Jdi na obsah Jdi na menu

Nejlepší zemí pro návštěvu v roce 2019 je Srí Lanka, městům vládne Kodaň

 
 
Prestižní nakladatelství turistických průvodců Lonely Planet zveřejnilo žebříčky populárních destinací a měst pro cestovatele na rok 2019. Nejlepší zemí pro návštěvu v příštím roce je Srí Lanka, nejzajímavějším městem Kodaň a nejlepším regionem se stal italský Piemont.
 
 

Každým rokem představuje Nakladatelství Lonely Planet výběr nejlepších zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci cestovatelům doporučují navštívit.

Výsledný žebříček se stanovuje na základě nominace od stovek přispěvatelů, editorů a výzkumníků po celém světě. Při výběru se vždy zohledňuje několik kritérií. U některých míst je důležitým hlediskem bezpečnost, jinde převládá rozvoj turistického ruchu, atraktivita nebo místní události a festivaly.

Některé destinace se mohou na první pohled zdát poněkud nebezpečné, jako je tomu letos například u města Mexiko, nakladatelství si ale za svým výběrem stojí a u mexické metropole vyzdvihuje jeho architekturu.

Lonely Planet do žebříčků také často zařazuje místa, která se vzpamatovávají z dlouhé ekonomické recese nebo z následků přírodních katastrof. Letos takové místo reprezentuje například Nepál.

Žebříčku nejlepších zemí letos každopádně vévodí Srí Lanka. „Tato země si momentálně užívá své místo na rovníkovém slunci a změna tu přichází rychle. Po dlouhých letech občanské války tu opravdu dochází k obnově,“ uvádí Lonely Planet. „Na své si tu víc než kdy jindy přijdou rodiny, adrenalinoví šílenci, ekoturisté, milovníci wellness i gurmáni.“

Fotogalerie

Bohatý výběr horských túr, hradů a zámků, cyklistických výletů a pivní tradice zařadil na druhé místo Německo. Třetí Zimbabwe pak Lonely Planet považuje za jednu z nejbezpečnějších afrických zemí, navíc s přívětivými obyvateli a desítkami přírodních atrakcí, jimž vévodí Viktoriiny vodopády.

Žebříčku nejlepších měst letos kraluje Kodaň se svojí pouliční gastronomií, řemeslnými trhy v bývalé průmyslové zóně, zábavním parkem Tivoli nebo umělým lyžařským svahem a lezeckým centrem vybudovaným v bývalém kancelářském komplexu. Najdete zde také jednu z nejlepších restaurací světa s názvem Toma (psali jsme: Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?).

 

Přístav Nyhavn, původně rušný komerční přístav v malebném prostředí centra...

Přístav Nyhavn, původně rušný komerční přístav v malebném prostředí centra Kodaně, je dnes známý především jako společenské centrum města s mnoha restauracemi a bary.

 

Zatímco v Číně většina turistů míří do Pekingu, Šanghaje, nebo Hongkongu, Lonely Planet upřednostnil Šen-čen. Jedno z nejrychleji rostoucích měst světa se nachází v provincii Kuang-tung a v žebříčku se umístilo na druhém místě. Právě zde můžete podle expertů zažít moderní Čínu s hypermoderní architekturou, excelentním jídlem a skvělou hudební scénou.

Na třetím místě se umístil srbský Novi Sad. „Město hostí mohutný EXIT festival, jehož již 20. ročník plně odpovídá prestižnímu statusu „Evropské město mládeže 2019”. Ve městě probíhá velké oživení, dokonce i sousední část Petrovaradín se svou mohutnou citadelou je postupně obnovována, a donedávna spíše zchátralá Čínská čtvrť rozkvetla v lokalitu etno a alternativních kultur,“ uvádí Lonely Planet.

Top cestovatelská místa Lonely Planet 2019

Nejlepší země pro návštěvu
1. Srí Lanka
2. Německo
3. Zimbabwe
4. Panama
5. Kyrgyzstán
6. Jordánsko
7. Indonésie
8. Bělorusko
9. Svatý Tomáš a Princův ostrov
10. Belize

Nejlepší města
1. Kodaň (Dánsko)
2. Šen-čen (Čína)
3. Novi Sad (Srbsko)
4. Miami (USA)
5. Káthmándú (Nepál)
6. Mexiko (Mexiko)
7. Dakar (Senegal)
8. Seattle (USA)
9. Zadar (Chorvatsko)
10. Meknes (Maroko)

Nejlepší kraje a oblasti
1. Piemont (Itálie)
2. Catskill Mountains (USA)
3. Severní Peru
4. Střední Austrálie
5. Skotská vysočina (Velká Británie)
6. Ruský Dálný východ
7. Gudžarát (Indie)
8. Manitoba (Kanada)
9. Normandie (Francie)
10. Elqui Valley (Chile)

Ceněné destinace (Best value)
1. Jižní část údolí Nilu (Egypt)
2. Lodž (Polsko)
3. Národní park Great Smoky Mountains (USA)
4. Maledivy
5. Houston (USA)
6. Argentina
7. Bangladéš
8. Albánie
9. Ekvádor
10. Slovinsko