Jdi na obsah Jdi na menu

Na konci roku chtějí Češi do Paříže, Londýna nebo za teplem do Dubaje

 

Kam nejraději lítají Češi na konci roku? Nejčastějšími destinacemi v období Vánoc a Nového roku je Paříž, Londýn, Dubaj. Nebo pak exotické Thajsko a „teplé kraje“. Lákají nákupy, adventní trhy i levná dovolená u moře.
 

Nejoblíbenějšími destinacemi na období Vánoc a Nového roku jsou mezi českými turisty Paříž, Londýn, Dubaj, pak Frankfurt, Vídeň a Amsterdam. 

Oblíbené destinace ukázala analýza prodeje letenek portálu Letuška.cz, která zkoumala období od 20. prosince tohoto roku do 2. ledna roku 2019. “Tyto země se o Vánocích tradičně drží mezi oblíbenými cíli českých turistů, kteří se tam vydávají především za vánočními trhy a nákupy. Zároveň i tento rok přibývá Čechů, kteří chtějí strávit svátky v teple. Z dálkových destinací vede Bangkok,“ upřesnil ředitel portálu Josef Trejbal.

Zájem českých turistů o dovolenou v Dubaji i celých Spojených arabských emirátech roste. Loni počet Čechů, kteří zavítali do SAE, stoupl o čtvrtinu na 70 tisíc. „Dubaj má v zimě obrovskou výhodu nejbližší exotiky, navíc do ní z Prahy létá několik spojů denně,“ uvedl Jan Osúch z turistického zastoupení Dubaje v Praze.

Kam na Vánoce?

  • Vedou evropské destinace - letos se Češi nejčastěji na Vánoce vypraví do Paříže, Londýna, na třetím místě je Dubaj. Poté je to opět Evropa - Frankfurt, Vídeň, Amsterdam
  • Z „teplých krajů“ je oblíbený Bangkok, Egypt, Spojené arabské Emiráty. Češi si už našli cestu i na vánoční Kapverdy, Kanárské ostrovy, Maledivy nebo Kubu.

Podle údajů cestovní agentury Invia.cz vyrazí letos na Štědrý den či na Silvestra do zahraničí o pětinu více lidí než loni. Zájem mají cestovatelé především o zájezdy do teplých krajin, například ve Spojených arabských emirátech oslaví Štědrý den téměř šestkrát více lidí než loni. Nejvíce Čechů pak přes agenturu Invia.cz volí dovolenou v Egyptě.

„Egypt je stále nejpopulárnější destinací, kam Češi jezdí prožít Štědrý den i následující sváteční týden. Postupně objevují také další země. Zájem mají například o pobyty na Kapverdách, Kanárských ostrovech, Maledivách nebo na Kubě,“ dodala mluvčí cestovní agentury Andrea Řezníčková.

I ředitel Letušky Trejbal potvrdil nárůst Čechů, kteří ke konci roku nasedají do letadel a vydávají se trávit svátky mimo domov. „Podle dosavadních letošních statistik očekáváme pro letošní Vánoce zhruba dvacetiprocentní nárůst prodejů,“ dodal Trejbal.

 

Vánoční Paříž je letos nejoblíbenějí destinací Čechů
Kam odjíždějí Češi na konec roku a Vánoce? Nejvíce do Paříže, pak do Londýna...

 

Kam odjíždějí Češi na konec roku a Vánoce? Nejvíce do Paříže (na snímku vlevo), pak do Londýna (vpravo), poté do teplých krajů.

 
Autoři: ,