Pokud v cizině ztratíte peněženku s veškerou hotovostí, nebo vám ji ukradnou, je to nepříjemné. Zůstane-li vám ale platební karta, můžete mluvit o štěstí v neštěstí. Patříte totiž mezi malé procento Čechů, kteří svou debetku či kreditku nenosí společně s bankovkami v peněžence.

Co ale dělat, pokud s peněženkou přijdete i o všechny své platební karty a rázem se ocitnete bez peněz, maximálně s několika mincemi v kapse? Možností, jak z této situace vybruslit, je několik. Pomoci vám může jak vaše banka, tak třeba příbuzní či přátelé doma.

Kartu zablokujte, o pomoc požádejte banku

Ovšem, než začnete svou situaci řešit, v první řadě si nechte v bance zablokovat svou platební kartu, aby se vám případní nenechavci nedostali i k penězům na účtu.

Budete-li žádat o pomoc svou banku, domluvte se s ní při blokaci karty o zaslání nouzové hotovosti (tzv. Emergency Cash) či náhradní platební karty (tzv. Emergency Card). Vaše banka vám na vybranou pobočku obratem zašle požadovanou hotovost či náhradní kartu s omezenou dobou platnosti.

Počítejte však s tím, že tato pomoc banky vás přijde opravdu draho. Banky si totiž účtují i několikatisícové poplatky. Platit je ale nebudete, máte-li pro tyto případy svou kartu pojištěnou.

Využijte služeb Western Union

Další možností, jak se rychle dostat k potřebné finanční částce, je pomoc rodiny či přátel, kteří vám pošlou peníze prostřednictvím společnosti Western Union (WU), která má pobočky prakticky po celém světě. Převod je velmi rychlý, své peníze můžete mít prakticky během několika minut. Pochopitelně záleží na pracovní době pobočky v místě určení.

Odesílateli stačí navštívit některou z poboček společnosti WU (jsou například ve směnárnách či cestovních kancelářích), kde vyplní příslušný formulář s požadovanými údaji o zemi, kam peníze posílá i s údaji o osobě, která si peníze vyzvedne. Zaměstnanci pak předá potřebnou částku či debetní kartu, ze které se peníze strhnou.

Od zaměstnance pak odesílatel obdrží stvrzenku o provedené operaci a zároveň mu sdělí kontrolní číslo (tzv. MTCN), které předá příjemci peněz v zahraničí.

Poslat peníze je ale možné i bez návštěvy zástupce WU, a to on-line. Odesílatel se na stránkách WU zaregistruje, vybere službu posílání peněz on-line, zvolí zemi, částku, metodu dodání a uvede i údaje o příjemci. Dále zadá informace o své platební kartě. Do e-mailu obdrží potvrzení i kontrolní číslo, které sdělí příjemci pro vyzvednutí zasílané sumy.

Jak v případě osobní návštěvy na pobočce WU, tak posílání peněz on-line, musí odesílatel uhradit poplatek. Ten je různý, liší se podle výše posílané částky i země, do které míří. I tato služba není levná, počítejte s poplatky v řádech desítek až stovek, ale i tisíců korun.

Vyhledejte prodejnu Tesco

Z domova vám mohou vaši blízcí zaslat peníze i prostřednictvím hypermarketů společnosti Tesco, která spolupracuje se společností MoneyGram.

Na vybrané prodejně Teska (jejich seznam je uveden na stránkách společnosti) vás při posílání peněz do zahraničí obslouží pracovníci pultu informací, kde odesílatel předloží doklad totožnosti a posílanou částku včetně poplatku.

„Obsluha vyplní údaje do systému a vygeneruje pro odesílatele osmimístný kód, který pošle příjemci. Do několika minut je pak možné částku vyzvednout v jakékoli pobočce MoneyGram, kterých je 350 tisíc po celém světě,” uvedl pro Právo mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

„V Česku tuto službu nabízíme v 88 prodejnách Tesco, na Slovensku v 65 prodejnách, ve 173 prodejnách v Polsku a v 97 prodejnách v Maďarsku,” dodal.

Poslat je možné až 50 tisíc korun. Odesílatel za tuto službu zaplatí poplatek, který se vypočítává podle výše posílané částky a cílové země, aktuálně se pohybuje od 90 korun do 2400 korun.