Jdi na obsah Jdi na menu

Cestování po USA: zkušenosti, rady a tipy

Zkušenosti z cestování po USA se hodí vždycky. 26 tipů a rad jako základní informace v kostce o cestování napříč 50 státy. Máte vlastní zkušenosti, postřehy, zážitky? Pište do komentářů, ostatní vaše postřehy ocení.

 

venice beach

Na Venice beach jsou nádherné miniaturní mušličky (vážně!)

 

1. Bez víza ni krok

Vízum do USA musí mít každý. Myslete na vyřizování víza dopředu, celý proces nějakou dobu trvá. Zamluvte si termín na americké ambasádě v Praze včas. Pokud cestujete pouze za turistikou a vaše cesta nepřekročí dobu 90 dní, stačí si vyřídit bezvízový styk ESTA.

2. Segway do letadla nepatří

Ne všechno projde na palubu letadla nebo do kufru v zavazadlovém prostoru. Pečlivě si prostudujte seznam povolených věcí do letadla, případně speciální normy jednotlivých letišť. Některé věci jako pruty na ryby, segway nebo taser prostě do letadla nepatří.

3. Nejlevnější letenky do USA

Levné letenky nerostou na stromech, jakmile se objeví akce, rychle také zmizí. Mějte rozmyšlený termín, chcete-li zpáteční nebo jednosměrnou. Letenky do USA můžete pořídit za 12.500 Kč, ale taky za 16.000 Kč – a to už je znatelný margin.

4. Ubytování v USA: nemusí být drahé

Bydlet se dá v hotelu, hostelu, motelu, ve stanu, pod širákem, v autě, na terminálu letiště anebo také přes airbnb nebo couchsurfing. Není potřeba dělat rezervace na měsíc dopředu, ubytování se dá sehnat vždycky. Výjimkou jsou americké státní svátky a hojně navštěvované lokality. Mějte na paměti, že víkendové ceny za ubytování v USA jsou vyšší.

5. Je libo Mustang nebo Dodge Charger?

Nejde sice o nejlevnější druh dopravy v USA, ale zato máte svobodu a relativní pohodlí. Pronájem auta v USA si rezervujte dopředu, dobře zvažte typ auta, počet dní pronájmu a kolik bude řidičů.

6. Co jíst a co pít v USA

Dá se vyjít s 10 USD na osobu/den. Samozřejmě to může být i méně, když budete chytat ryby nebo sbírat borůvky, budete držet hladovku a podobně. Poměrně levné a výživově bohaté potraviny jsou mléko, vejce, oatmeal, toastový chléb, banány, müsli tyčinky nebo tuňák. Maso a sýry vyjdou dráž – vegetariáni (vegani) moc neutratí.

7. Cestovní adaptér do USA se hodí

Nezbytný nástroj na cesty po Americe. Americké zásuvky vypadají trochu jinak, než ty naše české (evropské), bez cestovního adaptéru svůj laptop nenabijete. Pořídit se dá jak v českém elektru, tak i v amerických obchodech. Hodí se i nabíječka do auta, na cestách moc času k nabíjení není a v autě je k tomu ideální příležitost.

8. Důležitá čísla se v USA neztratí

Napište si jak do mobilu, tak někam na papír, důležitá čísla domů, na kamarády-spolucestovatele, agenturu, velvyslanectví, autopůjčovny nebo do hotelu.

9. Kopie důležitých dokumentů

Pro všechny případy je dobré udělat si kopii cestovního pasu, DS formuláře (ESTA víza). Lepší než nic.

 

silnice
To není jak nejdelší žebřík v ČR.

 

10. Telefonování z usa

Pro telefonování z USA/v rámci USA je potřeba mít aktivní roaming. Bez něj se telefon nepřihlásí do sítě a nikam se nedovoláte. Majitele starších modelů mobilních telefonů nepotěším – síť pro mobily v USA pracuje na jiné frekvenci než v Evropě. S novými mobily není problém. Jestli telefon bude schopen akceptovat americkou frekvenci, zjistíte v manuálu anebo na lince vašeho mobilního operátora.

11. Mapy a navigace

Máte chytrý telefon? Neváhejte a stáhněte si navigaci. Dobrý je v tomhle Sygic – ukazuje také obchody, poštu, turistická místa nebo benzinovou pumpu. Pro všechny případy je dobré mít u sebe starou dobrou papírovou mapu. Atlas seženete třeba ve Wal-martu, lokální mapy (silniční, turistické, mapy metra) ve visitor centrech.

12. Příprava na imigrační pohovor

Na imigrační pohovor po příletu do USA si předpřipravte odpovědi na otázky od úředníka. Laborujete s angličtinou? Sepište si odpovědi na papír a požádejte zdatnějšího kamaráda o pomoc. K imigrační kontrole je potřeba také vyplněný formulář o celní deklaraci USA.

13. Jak platit v USA

Mějte po ruce jak platební kartu, tak hotovost. Někde totiž není možné použít platební kartu (malé obchody, národní parky, automaty na mince). Zároveň tak rozložíte riziko v případě ztráty/problémy s platební kartou.

14. Časový posun USA-ČR

V New Yorku je časový posun -6 hodin oproti ČR. Na západě USA dokonce -9 hodin. Při přeletech mezi časovými pásmy se může dostavit únava, nespavost. Doba do plné aklimatizace trvá od 3-7 dní.

15. Imperiální měrný systém

Ach ta matematika, nedá nám pokoj ani na cestách. V Americe je všechno naopak, stále tam platí imperiální jednotky, zato v Evropě metrická soustava. Velmi často se setkáte s mílí, librou a stupněmi fahrenheit.

  • 1 mile (míle) = 1 609 metrů
  • 1 pound (libra) = 16 ounces = 453,59 gramů
  • 1 foot (stopa) = 12 inches (palců) = 30,5 cm
  • 1 yard = 3 feet (stopy) = 91,5 cm
  • 1 ounce (unce, oz) = 29,57 ml
  • 0 °C = 32 stupňů Fahrenheit
  • 10 °C = 50 °F
  • 20 °C = 68 °F
  • 30 °C = 86 °F

Pro rychlé převody na cestách používejte hlavu J, převodník v mobilu anebo Google (stačí zadat třeba „oz to ml“).

16. Itinerář: plán cesty

Jedni tvrdí, že má smysl, druzí, že je na nic. Z osobní zkušenosti: itinerář nikdy neodpovídal realitě. Alespoň pro rámcovou představu je však dobré si navrhnout orientační harmonogram (lokalita+denní dotace). Pomůže vám to při plánování rezervace auta, ubytování a práce s omezeným časem.

17. Take your time

Spěchem leda do záhuby. Je logické, že toho chcete vidět co nejvíc. Maximum však nemusí znamenat maximálně super trip. Ve finále dopadnete jako Japonci, co místa poznávají až doma z milionu pořízech fotografií.

18. Odložte foťák

A kochejte se krásou okamžiku, západem slunce nebo běžným životem kolem. Naučte se s foťákem pracovat rychle, abyste uměli zachytit momentky a scenérie na první dobrou.

19. Cestovní pojištění

Při pohledu na částky za zdravotní péči v USA bez cestovního pojištění se kdekomu zvedne kufr. Pojistit se můžeme u řady českých pojišťoven a bank. Pro studenty na Work and Travel USA zařizuje pojištění agentura.

 

yosemite
Yosemite national park – žádné retušování turistů neproběhlo – skutečně tam nebyla ani noha.

 

20. Řiď ať jedeš lip

Není na tom nic speciálního. Vlastně je – v Americe se jezdí neuvěřitelně bezpečně – a český řidič je z toho „štajf“. Přizpůsobte se provozu, dodržujte rychlost a respektujte silniční značení. Zapněte si tempomat, litrový kelímek kafe vedle sebe a neusněte. Řízení na dálnicích je monotónní.

21. Doprava mezi městy v USA

Levnější doprava než pronájem auta v USA, jsou autobusy a vlaky. Mezi městy se svezete autobusy Greyhound a Megabus. Včasnou rezervací dopředu je možné cestovat doslova za babku. Cestování po USA vláčkem podlehne každá romantická duše, ale ta duše musí mít naditou šrajtofli – cestování vlakem po Americe je velmi nákladné.

22. Patery kalhoty nechte doma

Místo v kufru/krosně je vzácné a plýtvání není na místě. V USA je oblečení levné i na solidní značky – zajděte do outletů, nakupujte po internetu anebo v kamenných obchodech. Studujte článek o tom, jak se sbalit do USA.

23. Částky uvedeny bez DPH

Hlavně ve fastfoodech. Nebuďte proto nerudní na slečnu z Mexika s čepicí McDonald’s. Ona za to nemůže.

24. Alkohol na ulici v USA? Zakázáno

Požívání alkoholu ve státech až od 21 let. Mladě-vypadající jedinci prokazují svou způsobilost býti pod vlivem cestovním pasem. Dejte pozor na prohibici v USA – není možné jen tak na ulici popíjet flašku Morgana. Ale je na to jednoduchý trik – strčte lahev do neprůhledného pytlíku a pijte jak je libo. Drinkin‘ from the bottle..

25. Posílání pohledu z USA

Uvažujete o poslání pohledu z USA domů? Gratuluji, váš mozek ještě nezdegeneroval ze smartfounů a jiných serepetiček. Je to prosté. Pohled seženete u prodejců suvenýrů nebo visitor centrech. Známky pořídíte také tam, ale bezpečně jsou k sehnání i na poště. Někde na ně mají dokonce automaty (pozor – z těch ale nemusí vyjet pěkná americká poštovní známka, ale hnusný komisní papírek dokládající platbu :-( ). Pohled pak strčíte do schránky nebo si vystojíte frontu u přepážky. Hotovo. Pozn. známky kupujte mezinárodní (international).

26. Stopování v USA

Why not. Ale pořád tu je riziko znásilnění, okradení a podobných radostí. Nikdy nevíte na koho narazíte. Zvláště v některých oblastech USA se výslovně nedoporučuje stopovat. Tip: googlit.

27. Výběr místa

  • Když si chci odpočinout: Nikdy neuděláte chybu s Floridou nebo Havajskými ostrovy. Panuje zde stále krásné počasí, slunce a nebe jako vymetené.
  • Když chci být aktivní: Zavítejte do národních parků – na západě Bryce Canyon, Arches nebo Death Valley, na východě Biscayne, Glacier, Grand Canyon, Yosemitský NP a další.
  • Když chci poznávat: Zvolte si města, která mají co nabídnout – na západě Los Angeles, San Francisco, Las Vegas. Na východě Washington, New York, Pittsburgh aj. Památek a míst, která znáte z médií, je v nich spousta a vždy je co objevovat.

28. Kdy vycestovat, aby bylo hezky

Počasí v USA je rozmanité a těžko uchopitelné, ale obvykle platí, že klima je po celý rok stabilní jedině na západním pobřeží. V jižních státech je v létě až nepříjemné horko (30-40°C), na Floridě a ve státech u Mexického zálivu je ke všemu i vysoká vlhkost.

V Kalifornii, na Floridě a na jihu Texasu je stále léto, vyjma horských oblastí, kde bývají v zimě silné mrazy a pořádné přívaly sněhu. Na severovýchodě zase bývá hodně deštivo. Ve středozápadní části je hodně proměnlivá zima – jeden týden může být 20°C a další týden může sněžit.

Na tvorbě tohoto článku se podílela Cestovní kancelář ESO travel oceněná TTG za kvalitu jejich zájezdů do Spojených států amerických.