Jdi na obsah Jdi na menu

Česko jako lázeňská velmoc. Kde si užijete pohodlí a péči v příjemném prostředí?

 

Celé naše území je poseto ostrůvky zdraví a vybere si doopravdy každý bez ohledu na věk, kondici, finanční a časové možnosti. Lázeňství vždy patřilo mezi naše klenoty a i dnes se české resorty a lázně těší celosvětovému věhlasu. Naleznete je prakticky v každém koutě naší republiky. K nejznámějším komplexům u nás patří lázeňský trojúhelník západočeských měst Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně. 

 

KolonádaFoto: Deník/ Petr Przeczek

 

Důkazem, že se u nás lázeňství stále vyvíjí a že dokáže návštěvníky stále překvapit, jsou nejmladší léčebné lázně v ČR Lázně Lednice. Statut získaly teprve v roce 2009. Lázně totiž nejsou jen procedury, ale i okázalá architektonická zástavba, jako je tomu například v Luhačovicích, největších moravských lázních.

Kromě tradiční lázeňské péče lákají právě na okázalou zástavbu Dušana Jurkoviče, unikátní přírodní minerální vody, ale i na bohatý společenský život. Jedinečné prameny v čele s Vincentkou řadí Luhačovice mezi jedny z nejlepších lázní v léčbě dýchacích cest, pohybového aparátu a dalších onemocnění v Evropě.

 

Kdo se touží pokochat malebnou jihočeskou krajinou posetou rybníčky, jistě vyrazí do Třeboně. Mnoho lidí ale neví, že hlavním zdejším léčivým zdrojem je slatina, jež se získává z třeboňských blat. A místní vás rádi pohostí rybími specialitami z místních chovů. Procházka okolo proslulého rybníku Svět je pak krásným vyvrcholením dne po léčebné proceduře.

Lázeňský styl pro náročné

V Mariánských Lázních si hosté mohou splnit všechny své sny. V létě jsou oblíbené procházky a houbaření, cykloturistika či golf. V krásném lázeňském městečku se totiž nachází druhé nejstarší golfové hřiště v Evropě, Royal Golf Club Mariánské Lázně. Za návštěvu rozhodně stojí park Boheminium čtvrtý největší park miniatur v Evropě, jenž je unikátní širokou nabídkou do detailu propracovaných modelů významných českých pamětihodností v měřítku 1:25.

Lázně na sto způsobůVyzkoušet můžete klasické léčebné procedury, ale i netypické lázeňské či wellness speciality. Někdo si potrpí na vodní koupele, jiný se nechá hýčkat thajskými masérkami či v útrobách finské sauny.

Na odvážnější čeká třeba augustiniánský celotělový rituál, jenž zahrnuje masáž léčivými esenciálními oleji, rituální omytí nohou, peeling a ošetření hlavy pro celkové uvolnění těla.

Vyzkoušet si můžete i jednu z nejstarších lázeňských procedur Kneippovy chodníčky. Chůze v bazénku prokrví končetiny a zlepší tak váš imunitní systém.

Milovníci hudby by neměli chybět ani na velkolepé události s dlouholetou tradicí, jímž je srpnový 59. ročník Chopinova festivalu. Bohatý program je nabitý koncerty klasické hudby, vernisážemi, přednáškami, výstavami, klavírními recitály či divadelními představeními.

Na samotě u lesa

Hotel Agricola Sport & Wellness Centre v Mariánských Lázních je rodinný hotel na okraji lesa, přesto je to do centra a na lázeňskou kolonádu pouhých dvacet minut pohodové chůze. Od ostatních hotelů se odlišuje především rozsáhlým venkovním resortem o rozloze šedesáti hektarů, jehož součástí je tenisové hřiště, minigolf, pétanque, volejbalové i fotbalové hřiště, venkovní šachy či dětské hřiště s pískovištěm, houpačkami a trampolínou.

Nabízí rovněž vnitřní vyhřívaný bazén se sníženým obsahem chloru, saunu, elektroterapii, relaxační koupele, terapie kyslíkem, plynové injekce, individuální inhalaci, parafínové a slatinné zábaly a relaxační masáže.

Krakonošův lázeňský ráj

Janské lázně ležící na úpatí Černé hory v Krkonoších jsou perfektním místem na relaxaci i aktivní odpočinek. Lázeňský komplex je totiž skvěle napojen na cyklistické a turistické trasy v oblasti chráněné přírodní rezervace Krkonošského národního parku. Na vrchol Černé hory (1299 metrů nad mořem) také vede v ČR ojedinělá osmimístná lanovka Černohorský Express.

V zimě se pak lázeňští hosté mohou lyžovat v největším skiareálu u nás (Černá hora-Pec) s více než 40 kilometrů sjezdovek. „Poskytujeme široké spektrum procedur. Najdete u nás veškeré vodoléčebné procedury, individuální fyzioterapie, skupinová cvičení a různé druhy masáží, rašelinové i parafínové zábaly, elektroléčbu, magnetoterapii a fototerapii,“ dokládá širokou nabídku služeb Zuzana Pichlová.

Mimo zimní období můžete Černou horu zdolat na terénních koloběžkách, které jsou na místě k zapůjčení.

Návštěvníci mohou Krkonoše ochutnat i na talíři. Místními specialitami jsou kyselo, hubník či zelňáky. A kdo by měl aktivit stále málo, neměl by si rozhodně nechat ujít nedávno otevřenou Stezku korunami stromů, která v délce bezmála kilometru a půl nabízí jedinečné výhledy na Krakonošův kraj. Nejenže stezka náleží mezi nejdelší v Evropě, ale navíc je bezbariérová a vede i do podzemí.

Pivní pochoutka

Návštěva pivních lázní Hotel Sladovna s wellness centrem v Černé hoře na Moravě přináší nevšední pivní procedury inspirované místním pivovarem. Můžete vyzkoušet a ochutnat koupele ve zlatém moku, ale také pivní zábal či peeling. „Naší pýchou jsou hlavně originální prostory v klenutém sklepení s nezaměnitelnou atmosférou,“ chlubí se jedinečností místa Blanka Matušková.

Historické prostory pod hotelem nabízejí i prohlídku zcela ojedinělých sklepení, v nichž sídlí Muzeum pivovarnictví. „Mohu doporučit exkurzi nynějšího pivovaru Černá Hora, návštěvu okolních zámků v Rájci-Jestřebí, Lysicích, Boskovicích i Letovicích. Velmi atraktivní je především návštěva Moravského krasu, který je největší a nejlépe vyvinutou krasovou oblastí v České republice,“ dokládá černohorský potenciál Matušková.

Naberte sílu v přírodě

Překrásná příroda Jeseníků a Rychlebských hor v sobě skrývá světový lázeňský poklad. Vincent Priessnitz díky pozorování místní zvířeny objevil léčebné účinky ledové vody a již v roce 1822 založil první vodoléčebné lázně na světě.

Unikátní metody v kombinaci s čistým horským ovzduším pomáhají především v léčbě nemocí oběhového ústrojí, dýchací soustavy, při kožních i pohybových obtížích i na psychické neduhy.

„Jsme jedinými lázněmi v České republice, které nabízejí ucelený komplex léčebné rehabilitace se specializací na psychosomatiku. Zdejší unikátní klima ovšem působí pozitivně také na onemocnění štítné žlázy a dýchacích cest,” líčí zdravotní přínosy Jeseníků Ing. Kateřina Tomášková.

Ať už v lázních zatoužíte po odpočinku, kvalitní zdravotní péči, relaxaci či aktivní zábavě, české resorty jsou připraveny na všechno. Je jen na vás, kam vyrazíte za tělesným či duševním rozptýlením.

Lázeňská nej
- Nejstarší lázně Využívání teplého pramene v Teplicích v Čechách se traduje již od roku 762.

- Nejznámější lázně Karlovy Vary jsou bez nadsázky ikonou světového lázeňství.

- Nejvýše položené lázně Jáchymov je lázeňské město, v němž jsou nejen nejstarší radonové lázně na světě, ale s nadmořskou výškou 673 metrů nad mořem i nejvýše položené lázně v ČR.

- Nejmenší lázně Obec Karlova Studánka čítá pouhých 250 stálých obyvatel.

- Nejpůvodnější lázně Františkovy Lázně, založené roku 1793 císařem Františkem I., byly již při svém založení urbanisticky koncipovány právě jako lázně.

- Nejteplejší termální pramen Karlovarské Vřídlo má teplotu 73,4 stupňů a drží primát v teplotě termální vody na našem území.

- Nejstudenější minerální pramen Teplota minerálních pramenů Mariánských Lázní dosahuje pouhých sedmi až deseti stupňů.

- Nejstarší vodoléčebné lázně na světě V Jeseníku je založil roku 1822 místní rodák Vincenz Priessnitz.

Zdroj: https://www.denik.cz/cestovani/cesko-jako-lazenska-velmoc-uzijte-si-pohodli-a-peci-v-nadhernem-prostredi-20180713.html