Dovolená autem bez starostí. Jsme tu pro vás se seznamem všeho nutného, co udělat před odjezdem, na co si dát pozor v okolních zemích a jak připravit vaše auto na cesty.

 

Čeká nás doprava autem, připravujeme se krok za krokem

Pokud se chystáte na dovolenou autem, je nezbytné připravit se na cestu, abyste snížili riziko problémů na minimum. Štěstí přeje připraveným, proto vás rádi provedeme jednotlivými úkoly. Rady a tipy rozdělíme přesně podle průběhu příprav. Nejprve doporučené úkoly před cestou a následně během ní.

Kontrola technického stavu vozidla

Omezit riziko problémů s vozidlem přímo na cestách je jeden z hlavních úkolů přípravy před dovolenou. Nejjednodušší variantou je svěřit vozidlo odborníkům, aby provedli důkladný servis. Informovat je, že se chystáte na dovolenou a že potřebujete auto ve vynikající kondici. Základní věci jako provozní kapaliny a povinnou výbavu můžete prověřit i sami.

Velkou pozornost věnujte vzorku vašich pneumatik. V případě letní dovolené platí ve většině zemí předpis minimální hloubky dezénu pneumatik 1,6 mm. Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko požadují jen 1,0 mm. Vhodné jsou pneumatiky se vzorkem od 3,0 mm s ohledem na chování na mokré vozovce.

Pokud vyrážíte do hor na lyže, předpisy se drobně mezi alpskými zeměmi a Českem liší, takže věnujte informacím dobrý pozor. Připravujeme přehled povinné zimní výbavy napříč okolními zeměmi. 

Méně běžné prvky povinné výbavy napříč evropskými zeměmi hledejte na speciální stránce ÚAMK.

Základní nezbytné doklady

  • řidičský průkaz
  • občanský průkaz nebo pas
  • technický průkaz od vozidla 
  • doklad o povinném ručení, doporučuje se i jedna jeho kopie pro případ havárie
  • doklad o havarijním pojištění, pokud ho máte 
  • doklad o cestovním pojištění, pokud ho máte 
  • evropský formulář záznamu o dopravní nehodě 
  • případně potvrzení o zapůjčení vozidla od jeho majitele, nejlépe v němčině nebo angličtině

Osmero příprav správného řidiče

  1. nechat automobil řádně zkontrolovat v servisu 
  2. ověřit si platnost všech dokladů 
  3. zjistit si povolené rychlosti v zahraničí 
  4. naplánovat trasu a zajistit mapové podklady 
  5. sjednat si pojištění 
  6. mít všechny důležité kontakty u sebe 
  7. rozvrhnout si tankování pohonných hmot 
  8. pořídit si nabíječku do auta pro svá zařízení

Vyrážíme na cestu

Dobře připraveni vyrážíte autem na dovolenou. V další části článku najdete rady, jak cestu zvládnout bez problémů.

Praktické rady a doporučení

Radou číslo jedna je vyjet s dostatečným předstihem. Pokud vás čeká cesta dlouhá přibližně 12 hodin i s přestávkami, vyrazte o dvě až tři hodiny dříve. Uskladnění zavazadel má svá logická pravidla. Nejtěžší dejte do spodu zavazadlového prostoru, lehčí na ně. Nejtěžší zavazadla se nesmí hýbat při akceleraci nebo brzdění a zatáčení. Na roletku či plato zavazadlového prostoru nepatří nic těžkého. Předměty by mohly ohrozit posádku. Je to místo určené například pro mikinu a podobné věci.

I přes předešlou kontrolu mějte s sebou na cesty zásoby základních provozních kapalin (voda do ostřikovačů, motorový olej, chladící kapalina, servo olej apod.), případně se ještě zastavte u čerpací stanice na kontrolu tlaku v pneumatikách. Pozor, po cestě na dovolenou auto zatížíte a je lepší pneumatiky lehce přehustit.

Tankovat palivo je vhodné mimo dálnice v menších městech u běžných silnic. Rozdíl v ceně paliva může být až 10 korun na litr. Malé pumpy ale nemají otevřeno non stop a nemusí přijímat platební karty. Na cestu je lepší noc, protože je malý provoz a není horké slunečné počasí. Ne každý je schopný řídit celou noc, řidiči by se měli střídat, nebo by mělo dojít na větší pauzu se spánkem.

Jídelníček na cestách by měl být lehčí, hlavně pro řidiče. Těžká jídla organismus při řízení zatěžují. Doporučuje se ovoce, zelenina, lehké svačiny s pečivem. Z nápojů slabší čaj a hlavně čistá voda. Nápoje s kofeinem mohou oddálit únavu, o to razantněji nastoupí později. Proto se nedoporučují.

Pokud cestujete s dětmi, bude nutné promyslet zábavu, protože cesta pro ně bude dlouhá. Počítat musíte s více přestávkami. Program během jízdy lze kombinovat hudbou, přenosným DVD přehrávačem, mobilem či tabletem a slovními hrami. Pokud nefandíte moderním technologiím, zkuste knížky a omalovánky. Můžete také hledat za oknem auta různé stavby, přírodní úkazy i jiné předměty.

Když nastane problém

Nejčastější problém – technická závada na vozidle

Technická závada je třikrát častější problém našich řidičů v zahraničí jak nehoda a jiné potíže. Základní asistenční služby jsou součástí povinného ručení a havarijního pojištění. O této skutečnosti mnoho řidičů neví. Řidiči mohou asistenci využít i v případě banalit, jako je prázdná nádrž. Jejich součástí často bývá i právní pomoc, opravy přímo na místě, nabití baterie, oprava pneumatiky, vyřešení zamrznutých kapalin, zabouchnutých klíčů apod.

Na možnou poruchu vozidla je potřeba myslet už před cestou. Ideálně už při sjednávání povinného ručení. Pokud víte, že budete cestovat v době platnosti povinného ručení do zahraničí, nekoukejte jen na cenu, ale hlavně na nabízené služby. Většina pojištění totiž kromě krytí odpovědnosti nabízí zdarma i asistenční služby, které vám v případě poruchy či nehody v zahraničí významně usnadní situaci.

V případě poruchy je pojišťovna i v cizině schopna zajistit asistenci. Mechanik pak buď opraví váš vůz přímo na silnici, nebo jej odtáhne do servisu. Pokud by vozidlo bylo na místě neopravitelné, zajišťují pojišťovny také jeho přepravu do České republiky. V závislosti na typu pojištění může asistence zahrnovat náhradní dopravu do České republiky či do cílové destinace, nebo příspěvek na ubytování po dobu, kdy budete čekat na opravu vozu.

Dopravní nehoda

V zahraničí platí povinné ručení nebo havarijní pojištění. Pokud nemáte uzavřeno celoroční havarijní pojištění, je možné si ho sjednat i krátkodobě, třeba na dobu dovolené v zahraničí. Každý, kdo se již v minulosti dostal do problémů, ocenil dostatek informací, jak se má chovat a kam se obrátit. Než vyjedete do ciziny, zjistěte si, na co vše se vaše pojištění vztahuje a případně se připojistěte. Průběh a řešení dopravní nehody odpovídá situaci v Česku.

Pokud se stanete účastníkem dopravní nehody, zastavte vozidlo a zabezpečte místo nehody. Zapněte varovná světla a umístěte výstražný trojúhelník. Nezapomeňte dbát na svou bezpečnost i bezpečnost posádky vozidla. Silniční provoz okolo totiž pokračuje. Jakmile budete vystupovat z vozu, ihned je nutné obléct reflexní vestu.

V případě zranění zajistěte první pomoc, která bude ve vašich silách, a vždy kontaktujte záchrannou službu, hasiče či policii. Některé země EU již zrušily národní čísla tísňového volání a přešly na jednotné číslo 112, je ale vhodné zjistit si všechna možná čísla v daných zemích průjezdu.

Nouzová telefonní čísla

Ve všech zemích lze využít univerzální tísňové číslo 112.

Rakousko

  • 122 – hasiči
  • 128 – s plynem související nouze
  • 133 – policie
  • 140 – horská služba
  • 141 – lékaři
  • 142 – telefonické poradenství
  • 144 – záchranná služba - ambulance
  • 147 – záchranná služba pro děti a mládež

Slovinsko

  • 113 - policie 
  • 08001200 - anonymní linka policie
  • 01/ 5228408 - první pomoc 
  • 1188 - všeobecné informace o tel. číslech
  • 1987 - AMZS - Automotoklub Slovinska (pomoc na cestách)

Chorvatsko

  • 93 – hasiči
  • 94 – ambulance
  • 192 – policie
  • 9155 – vyhledávání a záchrana na moři
  • 1987 – silniční asistence

Slovensko

  • 150 – hasičský záchranný sbor
  • 155 – zdravotnická záchranná služba
  • 158 – policie

Itálie

  • 112 - karabiníci - polovojenská policie
  • 113 - policie
  • 115 - hasiči
  • 116 - pomoc motoristům - autoklub
  • 118 - první pomoc

Maďarsko

  • 104 – ambulance a pohotovost zdravotnické služby
  • 105 – požární ochrana, záchranné služby, civilní ochrana
  • 107 – policie

Německo

  • 110 - policie

Přivolat policii musíte jen v případech stanovených zákony a předpisy dané země. Je vhodné si je před cestou nastudovat. Podepisujte jen policejní protokoly, se kterými souhlasíte. V opačném případě sepište své vlastní vyjádření k nehodě. Psát můžete česky, navíc máte právo na tlumočníka v případě výslechu.

Zapište si registrační značky, VIN kódy, značky a typy zúčastněných vozidel, jména, příjmení a bydliště jejich řidičů, jména, příjmení a bydliště/sídla jejich vlastníků a údaje o pojištění (číslo a platnost zelené karty, číslo pojistné smlouvy, název pojistitele). Poznamenejte si i jména a adresy případných svědků.

Pokud nebude k dopravní nehodě přivolána policie, je nezbytné s dalšími účastníky nehody sepsat společný záznam o nehodě (Euro protokol). Na jeho vyhotovení si dejte záležet a vyplňte všechny možné kolonky. Pokud je po dopravní nehodě vaše vozidlo nepojízdné, kontaktujte vždy asistenční službu pojišťovny. Jste-li viníkem nehody, máte zpravidla nárok na asistenční služby od pojišťovny, u které máte pojištění odpovědnosti (povinné ručení) uzavřeno.

Doplňkové rady pro každého

Dodržujte silniční předpisy ve všech zemích. Zpravidla jsou za hranicemi za jejich porušení přichystány daleko vyšší pokuty, než na jaké jste zvyklí z České republiky. Agresivita za volantem není v kurzu většiny zemí směrem na jih k moři a směrem na západ. Mentalita řidičů se mírně liší mezi zeměmi.

Obecně platí, že čím jižněji cestujeme, tím větší divočina se může na silnicích dít. Západní národy a Rakušané lépe ctí pravidla a předpisy, Italové se někdy mohou za volantem chovat trošku „bezstarostně“. Balkánské národy rády pomohou, jsou ale pověstné i dramatičtější výměnou názorů.

Zapomeňte na zlozvyky, které jsou v naší domovině až příliš běžné a prakticky netrestané. Řeč je o nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi auty, zbytečnou jízdu v levém pruhu na dálnici, telefonování za volantem nebo dokonce náznaky vybržďování. Základními a očekávanými dovednostmi jsou zipové řazení a vytvoření nouzového pruhu na dálnici v případě kolony. 

Je vhodné si dopředu zjistit kontakty, na které se můžete obrátit o pomoc (české ambasády, asistenční služby, záchranné složky) – v případě potřeby je dobré mít je ihned při ruce. Kontakty na úřady v hlavních průjezdních zemích jsme pro vás připravili.

Kontakty na české úřady v zemích, kterými nejčastěji projíždíte autem.