Jdi na obsah Jdi na menu

Ústavní soud vydal zlomový verdikt, zastal se dlužníka v exekuci

 
 
Cyril Holub z Jirkova na Chomutovsku se už několik let snaží domoci zastavení exekuce, v níž se ocitl kvůli půjčce od nebankovní společnosti. Případem se dokonce zabýval Ústavní soud, který vyhověl jeho stížnosti. MF DNES se s mužem sešla, aby zjistila, jaký příběh se za verdiktem skrývá.
 

Začalo to před asi šesti lety. Tehdy si Cyril s přítelkyní Ivetou řekli, že by bylo fajn pořídit si auto. Jenže peníze na něj neměli. Proto se spojili s firmou Profi Credit Czech, která jim půjčila 15 tisíc korun.

Revolvingový úvěr, tedy úvěr s možností automatického obnovování, vyřídili bleskově. Společnost prý neřešila Cyrilovu finanční situaci.

„Přišli jsme k nim do kanceláře v Mostě, ukázal jsem dva doklady a bylo hotovo. Pán všechno vypsal a dal mi smlouvu k podpisu. Řekl, že musím číst rychle, protože pospíchá. Tak jsem vzal tužku a podepsal to. Udělal jsem obrovskou chybu,“ vzpomíná jednašedesátiletý invalidní důchodce, který komunikuje hlavně díky odezírání, je totiž skoro hluchý.

 

V dokumentech Profi Credit Czech stálo, že za dva roky má splatit celkem 28 320 korun. Výše revolvingu činila 10 832 korun, přičemž za jeho každé poskytnutí by měl uhradit přes 21 tisíc korun.

Smlouvu si Cyril pročetl pozdě. Věděl, že už se nedá nic dělat, a proto splácel, jak mu ukládala. Takto postupoval asi osm měsíců. Pak mu exekutor kvůli jinému dluhu z dřívějška, který prý měla na svědomí jeho exmanželka a on o něm nevěděl, zablokoval účet a on splácet nemohl.

„Jel jsem do Mostu, abych jim řekl, že nemůžu platit. Chtěl jsem se domluvit na odkladu. Jenže (Profi Credit Czech) už tam neměli kancelář,“ vypráví. Do Mostu ho vezla přítelkyně ojetinou, kterou si za půjčené peníze pořídili a která se brzy rozpadla.

Kvůli dluhu vůči Profi Credit Czech se Cyril ocitl v další exekuci.

Pro pomoc se obrátil na soud

Rozhodl se vyplnit formulář na webu exekutormasmulu.cz, poslal veškeré podklady a nakonec se stal klientem advokáta Petra Němce, jenž se na tuto oblast specializuje. „Tuto úvěrovou společnost řešíme ve velkém,“ poukazuje Němec.

K Okresnímu soudu v Mostě podal žádost o zastavení exekuce a soud mu dal za pravdu. První instance smlouvu o úvěru označila za neplatnou „pro zjevnou nespravedlnost a nemravnost“. Společnosti nařídila zaplatit náklady spojené s exekučním řízením a soudním exekutorem.

Protistrana se odvolala a u ústeckého krajského soudu uspěla. Odvolací soud mimo jiné uvedl, že uzavření smlouvy bylo svobodné rozhodnutí a že její podmínky nejsou až tak kruté, aby to znamenalo její neplatnost.

Advokát Petr Němec proto podal ústavní stížnost. Ústavní soud ji označil za důvodnou a předchozí usnesení krajského soudu zrušil. Nejvýraznější argumentací jeho nálezu bylo, že úvěrové společnosti musejí prověřovat finanční situaci eventuálního dlužníka a že soudy by je k tomu měly svými verdikty vést.

„Krajský soud se však v ústavní stížností napadeném usnesení tím, zda a jak si vedlejší účastnice posoudila úvěruschopnost stěžovatele, dostatečně nezabývá,“ stojí v nálezu.

„Je to velmi silné sdělení. Vím, že na některých soudech proběhly porady, aby tam sjednotili rozhodovací praxi. Zároveň už jsem se ale znovu setkal s rozhodnutím, které nález Ústavního soudu ignoruje,“ pokračuje obhájce Němec.

Ústavní soud vnáší právní nejistotu, řekl šéf Profi Credit Czech

Společnost Profi Credit Czech na verdikt reagovala. „Schopnost žadatelů splácet půjčku důsledně prověřujeme dle mechanismů schválených ČNB. Situace klientů splácet se však může v čase zhoršovat, což pochopitelně nelze dopředu předjímat a nést za to zodpovědnost. Proto rozhodnutí Ústavního soudu vnáší do celého systému další právní nejistotu pro dlužníky i věřitele,“ komentoval Pavel Klema, generální ředitel společnosti.

Krajský soud v Ústí nad Labem se bude muset případem zabývat znovu, přičemž se bude muset řídit názorem Ústavního soudu. Kdy věc opět otevře, není zatím jasné.

„Ústavní soud učinil dobrý skutek. Děkuju mu za to,“ podotýká Cyril. Nedávno prodělal dva infarkty, k nimž nejspíš přispěl i prodělaný stres. Teď se cítí dobře. Ze svého důchodu nyní prý splácí dvě stovky za jiný dluh z minulosti.

„Žiju skromně, ale lepší než být na ulici,“ rozhlédne se Cyril Holub po obývacím pokoji malého bytu, který sdílí s přítelkyní Ivetou. Rty protáhne do lehkého úsměvu. Pozitivní emoce jsou u něj v posledních týdnech k vidění častěji než v předchozích letech.