Zná jejich jméno, adresu a datum narození, často splaší i podpis z nějakého dokumentu, a tak ho dále zfalšuje. Vezme si tak na vrub jiného půjčku u nebankovní úvěrové firmy nebo coby zprostředkovatel sjedná na tyto osoby úvěr či pojistku, a za to zkasíruje provizi.

Mnohdy se jedná o prodejce poradenských finančních společností, tlačených do nereálných výsledků.

Makléř zadlužil rodinu i sousedy

První splátky na mrtvé duše třeba i zprvu sami podvodníci hradí z provizí, které dostanou od finanční společnosti za další vyfabulované smlouvy, jenže podvod dříve či později praskne. Upomínky pak začnou chodit lidem, kteří nemají sebemenší tušení, že si někdo takto pohrál s jejich identitou.

Tento podraz zažil i podnikatel ze středních Čech se svou rodinou i sousedy. „Vlastnili v dané lokalitě nemovitosti. Najednou měla celá rodina úvěry. Aniž cokoliv tušili a cokoliv sjednávali, začali jim chodit upomínky na vysoké splátky. Byli v šoku,“ popisuje David Šmejkal z poradny spolupracující s úvěrovým registrem CRIF.

Brzy se zjistilo, že úvěry na tyto duše sjednal bez jejich vědomí pětatřicetiletý prodejce jisté velké nebankovní úvěrové firmy.

Sám byl v dluzích, neplnil limity a potřeboval stůj co stůj provize. Osobní identity měl mimo jiné čerpat z katastru nemovitostí. Měl jména, adresy jako na talíři, a podpisy, ty zfalšoval. Hrozí mu dva roky, stíhán je na svobodě.

„Šlo o provozní úvěry. Celková škoda byla půl miliónu korun. Poškozená rodina i další dotčení se z toho nakonec vyvinili, protože to byl ukázkový podvod,“ uzavírá Šmejkal.

Podrazáci z kandelábru

Další případ je z Ostravy. Čtyřicetiletá žena potřebovala půjčit na dlužný nájem. Zaujal ji inzerát na kandelábru. Nabízel rychlou půjčku. Zažádala o ni, a tím poskytla i své osobní údaje. Úvěr však nedostala.

„Za tři měsíce jí ale začalo chodit vymáhání na rovnou tři úvěry. Zjistilo se, že osobní identitu zneužila ona úvěrová firma z kandelábru,“ upozorňuje Šmejkal.

Dalším rizikovým momentem, kdy se na člověka mohou ušít drahé závazky, aniž o tom tuší, je, když někomu ručí, anebo vleklý rozvod. Důvodem nebývá jen prosté zapomenutí nějaké té splátky za pár set korun kvůli stresu, ale i čirý záměr.

U ručení to bývá tak, že když už kamarádovi hodně teče do bot, s klidem potopí ručitele. Na jeho jméno si vezme další půjčku nebo prostě původní závazek na něho nechá v soudně-exekučním procesu přehodit a v čase bobtnat, aniž mu to řekne.

Manželská nenávist

U rozvodu bývá navíc motivem msta. A tak na manželku ještě před podáním návrhu na zahájení řízení sjedná manžel závazky, anebo stačí, že si vezme úvěry on. Nebo opačně.

„Musel jsem z domu odejít, to nešlo vydržet. Brala na mě židle, denně hystericky křičela a brala si děti do náruče jako štít, ať jí dávám ještě více peněz. Už jsem se neovládal, skončilo by to špatně, jezdila k nám policie,“ vzpomíná čtyřicetiletý Jiří z Prahy. Jenže už u druhého stání čelil jedné z mnohých fabulací.

„Právnička manželky v ruce třímala dva měsíce starou upomínku od vodáren, že dlužím deset tisíc za vodu, a že tím dokazuje, že jsem dlužník a ohrožuji zájmy nezletilých dětí. Tím jsem najednou opravdu byl. Upomínka byla přitom výslovně na mé jméno, ale u soudu jsem ji viděl poprvé. Jak je možné, že se jí dostala do ruky? To už soudkyně neřešila,“ vzpomíná Jiří.

Upomínku manželka očividně stopila, čekala, až bude po splatnosti, a pak ji vytáhla. „Jinak jsem vše platil, na plynu a elektřině byly přeplatky kolem dvaceti tisíc. Okamžitě jsem tedy zaplatil i vodu, jenže tím mě může dostat do registru dlužníků. Musel jsem okamžitě začít odhlašovat smlouvy vedené v domě na mé jméno, nejen na vodu, ale i na plyn a elektřinu,“ vzpomíná pan Jiří na konec svého téměř dvacetiletého manželství.

Úvěrové lustrace jako zubní prevence

To jsou dluhy z různě zašmodrchaných nedoplatků. U nových úvěrů, půjček na zboží i pojistek je ale potíž v tom, že vše se sjednává rychle, on-line ještě ten samý den. Ale většina lidí si svou úvěrovou historii a přítomnost neprověřuje. Registry úvěrů a dluhů jako CRIF nebo Solus to už ale umožňují.

CRIF, který je databází všech bankovních a většiny nebankovních úvěrů u nás, začal klientům od letošního února zasílat bleskové SMS zprávy, když je na jejich jméno zažádáno úvěr. Pořízení finanční zprávy a registrace k on-line hlídání stojí pět set korun.

Solus, jenž eviduje dluhy po splatnosti spotřebitelů řady velkých firem, jen loni odeslal 12 tisíc SMS výpisů. Přes chytrý mobil lze získat rychlou informaci, zda je někde problém.

Tyto relativně malé investice do osobní úvěrové lustrace tak člověku umožní nejen co nejdříve odhalit případný podvod na své jméno, ale získat pak i jistotu, když jde skutečně žádat o úvěr, že mu banka najednou kvůli nějakému dávno zapomenutému nepovolenému přečerpání kontokorentu odmítne úvěr poskytnout, nebo mu ho kvůli tomu zdraží.